Mediafax.biz Exclusiv

Miliardarul Mittal şi ruşii de la Mechel continuă să meargă în pierdere. Silcotub e cel mai profitabil combinat siderurgic

Miliardarul Mittal şi ruşii de la Mechel continuă să meargă în pierdere. Silcotub e cel mai profitabil combinat siderurgic

Autor: Adrian Cojocar

24.08.2011, 19:39 628

Cel mai mare combinat siderurgic din România, ArcelorMittal Galaţi, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, şi-a redus anul trecut pierderile de patru ori, până la 81,3 mil. euro, ca urmare a creşterii afacerilor companiei cu 16,4%, la 985 mil. euro.

Avansul a fost cel mai scăzut însă dintre firmele analizate şi s-a plasat mult sub estimările din piaţă care prevedeau o cifră de afaceri de peste 1,1 mld. euro. De la combinatul din Galaţi au plecat anul trecut circa 1.800 de side rurgişti, în special pe fondul disponibilizărilor voluntare demarate de conducerea companiei, care se adaugă la cei peste 2.600 de salariaţi disponibilizaţi în 2009.

O explicaţie pentru creşterea mai fragilă a afacerilor ArcelorMittal Galaţi, care deţine o cotă de peste 40% din piaţa siderurgică românească, este faptul că se adresează printre altele pieţei de şantiere navale, care a fost unul dintre puţinele sectoare care au înregistrat în 2010 scăderi la nivelul afacerilor. Principalul produs al combinatului din Galaţi este tabla, care este principala materie primă pentru şantierele navale, dar şi pentru industria auto, care a mers bine în 2010.

Afacerile Mechel în România au ajuns la 621 mil. euro anul trecut

Pe de altă parte, combinatele din grupul rus Mechel, respectiv Mechel Târgo vişte, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Câmpia Turzii, au raportat anul trecut afaceri cumulate în creştere de două ori, la 621 mil. euro. În 2008, afacerile aceloraşi combinate însumau 715 mil. euro. Mechel, grup controlat de miliardarul rus Igor Zyuzin, este cel mai mare producător de oţel-benton şi al doilea mare grup siderurgic din România.

Laminorul Brăila, care produce profiluri speciale din oţel destinate industriei navale care sunt exportate şi în Orientul Mijlociu, a fost preluat de Me chel la începutul anului trecut şi în anul preluării a raportat o creştere a afacerilor de 12 ori, la 124 mil. euro, depăşind combinate mult mai cunoscute din ţară, precum ArcelorMittal Roman sau Mechel Câmpia Turzii.

Care este cheia profitabilităţii Silcotub?

Cu o marjă netă de 6,3% şi un profit de 15,9 mil. euro, Silcotub Zalău, din grupul Tenaris, este cea mai profitabilă companie siderurgică dintre mari le combinate din ţară. Combinatul produce ţevi la Zalău şi se aprovizionează cu oţel de la Călăraşi, unde are o fabrică.

Una dintre explicaţii este că grupul, care are sediul în Luxemburg, a con struit aproape de la zero o oţelărie pe platforma fostului combinat Donasid Călăraşi, care era închis la vremea aceea, şi a angajat personal doar cât avea nevoie spre deosebire de celelalte combinate, unde chiar după restructurările din ultimii ani există un excedent de muncitori.

De aceea productivitatea Tenaris este şi foarte ridicată şi se apropie de media la nivel european, de 1.000 - 1.200 de tone/angajat.

De altfel, Silcotub este singurul com binat care a angajat circa 350 de oameni în ultimii doi ani.

Antreprenorii români rulează afaceri cu oţel de peste 300 mil.

Traderul de produse metalurgice Mairon Galaţi, controlat de omul de afaceri Costel Miron, a reuşit să ruleze anul trecut afaceri de 132 mil. euro, în creştere cu 65% faţă de anul 2009, şi şi-a sporit profitul net de şase ori, respectiv până la 6,4 mil. euro. Compania este una dintre puţinele de pe piaţă care au angajat forţă de muncă, în ultimii doi ani numărul de angajaţi ai societăţii crescând cu 65 de oameni, la 320 de salariaţi. Miron mai deţine şi Mairon Tubes, firmă care şi-a dublat anul trecut afacerile la 14 mil. euro.

Omul de afaceri Dan Vasile, care deţi ne două companii siderurgice, respectiv Dan Steel Group Beclean şi Dan Steel Group Negreşti-Oaş, a realizat anul trecut afaceri de 102,9 mil. euro, mai mari cu 22% faţă de anul precedent şi un profit net cumulat de 2,3 mil. euro. Dan Vasile este cel mai mare antreprenor român implicat în producţia siderurgică din România şi se luptă cu jucători de talie mondială, care domină piaţa autohtonă.

Şi firmele din grupul Profiland (Profiland şi Intfor Galaţi), controlat de familia Lişinschi, au reuşit să-şi majoreze anul trecut afacerile cu circa 30%, la 58 mil. euro. Cele două companii au făcut însă disponibilizări pentru a putea trece pe profit.

Producţia stagnează la şapte luni

În primele şapte luni din acest an, producţia de oţel mai mult a stagnat, atât la nivel intern, cât şi la nivel mondial.

Consumul mondial de oţel a scăzut uşor în iunie şi iulie, pe fondul reducerii comen zilor din Europa, dar şi China, şi a ajuns la nivelul de la înce putul acestui an.

Consumul de oţel este unul dintre cei mai fideli indicatori privind evoluţia economică, în condiţiile în care este prin ci pala materie primă folosită în industrie, ra mură foarte corelată cu evoluţia PIB-ului.

Combinatele din România au produs în primele şapte luni din acest an circa 2,2 mil. de tone de oţel brut, cu 0,6% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a lui 2010, potrivit Asociaţiei Mondiale a Oţelului.

Principalele combinate listate pe bursă, Mechel Târgovişte (COS) şi TMK Artrom Slatina (ART), au raportat în primele şase luni din acest an avansuri de peste 43% la nivelul afacerilor. Evoluţia din următoarele luni a producţiei de oţel este foarte importantă pentru că va arăta dacă temerile investitorilor privind reintrarea economiilor în recesiune sunt fundamentate sau nu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO