Mediafax.biz Exclusiv

Ministerul Finanţelor îşi actualizează strategia privind managementul datoriei publice. Ce recomandări au analiştii?

Ministerul Finanţelor îşi actualizează strategia privind managementul datoriei publice. Ce recomandări au analiştii?

Autor: Claudia Medrega

19.12.2011, 19:27 116

"În conformitate cu legislaţia privind datoria publică în vigoare şi cu angajamentele asumate în cadrul documentelor aferente pachetului preventiv agreat cu FMI şi UE, MFP va revizui Strategia privind administrarea datoriei publice guvernamentale pe termen mediu corespunzător perioadei 2012-2014 în primul trimestru al anului 2012", potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor pentru ZF.

Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, recomandă realizarea şi anunţarea unui plan detaliat de emisiuni la începutul anului.

Un alt sfat este "realism" în fixarea unor randamente dorite, dată fiind creşterea randamentelor cerute pentru titlurile de stat în toată Uniunea Europeană - mai puţinGermania).

"Anul acesta Ministerul Finanţelor a ţintit randamente, neglijând problema lichidităţii. Astfel, Ministerul Finanţelor a pus presiune pe randamente spre sfârşitul anului. Problema lichidităţii disponibile se va accentua anul viitor", a comentat Bucşa.

În opinia economistului-şef al UniCredit Ţiriac, este necesară mai multă transparenţă în piaţă pentru a le oferi investitorilor informaţii despre deţinerile şi trazacţiile cu titluri de stat.

De exemplu, în Ungaria, volumul tranzacţiilor străinilor se publică zilnic, în timp ce în România întârzierea este de aproape două luni.

"Investitorii intră mai repede şi cu volume mai mari pe o piaţă despre care au suficiente informaţii, contribuind la creşterea lichidităţii acesteia. De altfel, lichiditatea explică de ce, până de curând, randamentele la titlurile de stat ale Ungariei au fost mai reduse decât cele ale României, deşi CDS-ul Ungariei este mai mare şi ponderea datoriei publice a Ungariei în PIB este de două ori mai mare decât în România", a mai spus Bucşa.

Guvernul a aprobat în martie 2011 Strategia revizuită de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2011-2013, care include şi obiective anunţate încă din 2008 şi neimplementate.

Cu o datorie publică care a urcat rapid în ultimii doi ani la 40% din PIB managementul acesteia devine o mare problemă pentru România.

Pieţele financiare locale sunt insuficient de dezvoltate, iar ieşirea pe pieţele externe a devenit şi ea problematică. Acesta este motivul pentru care Finanţele se grăbesc cu legislaţia care să permită încheierea de contracte ISDA (International Swaps and Derivatives Association) cu principalele instituţii financiare internaţionale astfel încât prin utilizarea instrumentelor financiare derivate să fie limitate riscurile aferente portofoliului de datorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO