Mediafax.biz Exclusiv

Mobius încearcă să găsească investitori români cărora să le vândă propriile fonduri

Mobius încearcă să găsească investitori români cărora să le vândă propriile fonduri

Autor: Roxana Pricop

13.07.2011, 19:32 246

Cele 11 fonduride investiţii pe care Franklin Templeton îşi propune să le vândăinvestitorilor români au împreună active de 100 mld. dolari şiplasamente pe cele mai mari pieţele ale lumii, de la acţiuni lagiganţii IT americani Apple şi Google până la titluri în băncilechineze şi indiene şi obligaţiuni australiene.

Investitorii locali vor putea cumpăratitluri în aceste fonduri prin intermediul BRD.Din grupul celor 11 fonduri fac parte Franklin High Yield Fund,Franklin India Fund, Franklin Natural Resources Fund, FranklinTechnology Fund, Franklin Templeton Global Fundamental StrategiesFund şi Franklin US Total Return Fund care sunt administrate deechipa Franklin Templeton din California, Statele Unite aleAmericii.

Restul fondurilor, Templeton Asian Growth Fund, Templeton BRICFund, Templeton China Fund, Templeton Global Bond Fund, TempletonGlobal Total Return Fund sunt administrate de echipa deadministratori a Templeton Asset Management de la Singapore condusăde Mark Mobius.

După valoare activelor nete, fondul de obligaţiuni TempletonGlobal Bond este cel mai mare, cu o avere de 44 de miliarde dedolari la finele lunii mai, de peste 20 de ori mai mare decâtîntreaga piaţă locală de fonduri de investiţii.Principalele investiţii ale fonduluisunt obligaţiunile emise de guvernele coreean, suedez, polonez şiaustralian. În ultimul an (31 mai 2010-31 mai 2011), fondul aînregistrat un randament de 12,79% în dolari, performanţa pe cinciani urcând până la 74,78%.

Un alt fond este Franklin Technology, cuactive de 721,4 milioane de dolari la finele lunii mai şi cuinvestiţii în companii dinsectorul IT&C precum Amazon, Google, Apple, Oracle.În ultimul an (31 mai2010-31 mai 2011), fondul a înregistrat un randament de 33,33%,peformanţa pe ultimii cinci ani urcând până la 57%.

Templeton China Fund, cu active de 2,3miliarde de dolari, este administrat de Mark Mobius şi aînregistrat un randament de 32,3% în ultimul an, performanţa peultimii cinci fiind de 114,6%. Fondul investeş te în cele mai maricompanii de exploatare a resurselor naturale din China, precum şiîn bănci şi operatori telecom.

Franklin Templeton Investment a preluatadministrarea activelor de 4 mld. euro ale Fondului Proprietatea înseptembrie anul trecut, câştigând mandatul de administrator şigraţie experienţei pe pieţele emergente.

La finele lunii mai, Franklin Templeton aveaactive nete de în administrare de 735 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO