Mediafax.biz Exclusiv

Molnar, RBS Bank: Orientarea politicii monetare este mult mai relaxată decât o arată dobânda-cheie

Autor: Claudia Medrega

30.06.2011, 12:42 77

Consiliul deAdministraţie al BNR a decis miercuri să menţină rata dobânzii depolitică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şinivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabilepasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

"Deoarece cererea de consum continuă să rămână scăzută şiperspectivele menţin această componentă sub trend (nu se întrevedesupraîncălzire în perspectivă), există motive limitate pentrumodificarea dobânzii de politică monetară în acest moment, deşiinflaţia este ridicată", a comentat Cătălina Molnar.

Înprezent, ratele dobânzilor pe piaţa monetară sunt mai mici decâtdobânda de politică monetară, în condiţiile în care lichiditateaexcesivă a împins ratele în jos.

"Aceastaînseamnă că, de facto, orientarea politicii monetare este mult mairelaxată decât o arată dobânda-cheie, iar orice restricţii pentru areacţiona la nivelul ridicat al inflaţiei ar trebui să înceapă deaici - să reducă discrepanţa din tre ratele de piaţă şi dobândaBNR", a spus Molnar.

Ea aamintit că cea mai mare parte a inflaţiei a fost determinată depreţurile internaţionale mai mari la alimente şi combustibili,susţinând că în ultimele două- patru luni s-a observat o inversarea trendului preţului petrolului şi stabilizarea preţurilor laalimente.Impactulacestor evoluţii a fost diminuarea presiunilor asupra preţurilorinterne.

Potrivit Cătălinei Molnar, RBS Banknu se aşteaptă la nicio modificare a dobânzii de politică monetarăîn acest an.

Grupul RBS, controlat de statul britanic, este prezent înRomânia din 2007, când a preluat operaţiunile băncii olandeze ABNAmro, care au trecut în 2008 sub brandul creditoruluibritanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO