Mediafax.biz Exclusiv

Moraru, Marex: Nu mă pregătesc să export carne de porc. Prioritate are piaţa internă

Moraru, Marex: Nu mă pregătesc să export carne de porc. Prioritate are piaţa internă

Autor: Gabriel Razi

22.12.2011, 19:44 570

"Nu mă pregătesc de export pentru că şi eu în acest moment sunt importator. Nu cred că anul următor voi reuşi să fac export, însă este posibil să încep din 2013. Îmi pare rău că nu mă înscriu în optimismul general", spune Marin Moraru, director general şi acţionar majoritar al Marex, un business de 150 de milioane de euro în industria cărnii şi agricultură.

Recent autorităţile de la Bruxelles au decis ridicarea interdicţiei pentru exportul de porci şi carne de porc către piaţa comunitară după ce în ultimii opt ani României i-au fost interzise exporturile pe această linie ca urmare a temerilor privind pesta porcină.

"Carnea este ca şi petrolul sau valutele. Sunt un circuit mondial. Dacă reuşeşti să intri pe piaţă dai şi iei din străinătate însă lipsind atâţia ani, este greu. Intrarea se va face lent", adaugă Moraru.

Pieţele externe sunt aproape în totalitate o necunoscută pentru crescătorii români de porcine. Înainte de 2003, moment în care puteau fi făcute exporturi, acestea au fost trase în jos de tarifele vamale impuse de autorităţile europene pentru importurile din afara Uniunii.

Spre exemplu, în perioada 2000-2003 exporturile de carne de porc au fost de 500.000 de euro/an. Odată cu integrarea în Uniunea Europeană în 2007 exporturile au crescut la 1,2 milioane de euro, pentru a ajunge în 2009 la 2,1 milioane de euro.Anul trecut exporturile s-au cifrat la 5,8 milioane de euro.

În acest context, Marin Moraru subliniază că porcii crescuţi în fermele sale au potenţialul de a ajunge pe pieţele din Occident, însă acest lucru urmează să se întâmple în câţiva ani.

"Avem perspectivă, însă nu se poate întâmpla totul peste noapte. În acest moment am 200.000 de porci anual în fermele mele. În urma mai multor proiecte de investiţii voi ajunge în doi-trei ani la 250.000 de porci anual."

Până atunci omul de afaceri spune că miza este piaţa din România unde există un deficit de 40% în privinţa raportului dintre producţia de carne de porc şi importuri.

"Balanţa cărnii din România este deficitară, nu avem ce mânca aici, dar să dăm şi la export aşa repede."

În anii cu interdicţie România a pierdut un şeptel de 3,4 milioane de porci. Acum mai sunt pe piaţă aproximativ 3 milioane de porci, din care jumătate sunt în curţile ţăranilor. În bani România a pierdut 800 de milioane de euro din reducerea acestui şeptel.

Marex Brăila intră pe piaţa crescătorilor de porcine în competiţie cu jucători români precum Kosarom Paşcani, CaruzBrăila, dar şi cu americanii de laSmithfield.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO