Mediafax.biz Exclusiv

Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit în derulare, precondiţie pentru tranşa FMI

Autor: Marius Radu,

16.11.2010, 19:21 11

"Ca o precondiţie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asiguracă Ordonanţa 50 din 2010 va îmbunătăţi transparenţa şi protecţiadrepturilor consumatorilor, asigurând, totodată, stabilitateasistemului financiar şi conformitatea cu prevederile Directivei48/2008 a Comisiei Europene. În acelaşi timp, ne vom asigura că BNReste singura instituţie autorizată pentru reglementarea activităţiide creditare a băncilor", se arată în scrisoarea suplimentarăconvenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiuniidin octombrie-noiembrie, obţinută de MEDIAFAX.

Pe de altă parte, la anexa scrisorii de intenţie, la capitolul"Precondiţii", este specificată modificarea ordonanţei "astfelîncât să nu fie aplicată contractelor în derulare".

Ordonanţa privind creditele de consum se află în dezbatere laComisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, după ce a fostaprobată în Senat fără nicio modificare.

O delegaţie condusă de Constantin Cerbulescu, preşedinteleAutorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), s-aîntâlnit săptămâna trecută, la Bruxelles, cu reprezentanţi aiComisiei Europene, pentru iniţierea dialogului cu oficialii UEpentru a clarifica aspecte referitoare la unul din articoleleordonanţei privind contractele de credit ale populaţiei.

Comisia a menţionat că a primit mai multe plângeri de lainstituţii bancare şi nebancare române care susţin că prevederilearticolului 95 din OUG 50/2010, raportate la prevederilearticolului 30 din Directiva 2008/48/CE, ar avea implicaţii în ceeace priveşte principiul retroactivităţii şi ar determinaneconcordanţe cu prevederile Directivei. Pe de altă parte,oficialii CE au spus că înţeleg intenţiile autorităţilor române şivor conlucra pentru găsirea unei soluţii amiabile.

Cerbulescu, a precizat la Bruxelles că OUG 50/2010 este un actnormativ complex, prin care se doreşte crearea unui cadru juridicunic pentru contractele de credit destinate consumatorilor, şireuneşte atât prevederi europene în domeniul contractelor de creditpentru consumatori, cât şi prevederi specifice naţionale, ce nusunt reglementate prin legislaţia europeană.

ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noilereglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate învigoare, inclusiv cele ipotecare, ceea ce a obligat băncile sămodifice un număr foarte mare de contracte încheiate cuclienţii.

Alte precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe prevăd caParlamentul să aprobe bugetul pe 2011, inclusiv prin includerearatificării care prevede majorarea TVA de la 19% la 24%, dar şi săplătească firmelor, până la finele lunii noiembrie, aproape întotalitate, arieratele de la bugetul central şi de la bugetulasigurărilor sociale.

Ultimele două precondiţii se referă la aprobarea legiisalarizării unitare şi promulgarea reformei pensiilor.

Următoarea tranşă de la FMI urmează să fie eliberată la mijlocullunii ianuarie şi are o valoare de 769 milioane DST (circa 870milioane euro).

O misiune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflatîn România, în perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluareaacordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cuautorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alteinstituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe învaloare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliardeeuro de CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO