Mediafax.biz Exclusiv

Negocieri pentru 3% din Allianz-Ţiriac

Autor: Ciprian Botea

26.06.2011, 19:30 445

"De ceva vreme discutăm subiectul şievaluăm pachetul", a declarat pentru ZF Ion Alexandru Ţiriac, fiulomului de afaceri Ion Ţiriac, care este şi membru în consiliul deadministraţie al asigurătorului.

Omul de afaceri Ion Ţiriac mai deţine aproape 45% din acţiunileAllianz-Ţiriac, prin intermediul Vesanio Trading, o firmă off-shoreînregistrată în Cipru.

Cristian Constantinescu, 61 de ani, a deţinut până anul trecutfuncţia de director general al Allianz-Ţiriac, el fiind cel care apus bazele Allianz-Ţiriac în 1994 cu 3 mil. dolari de la IonŢiriac, când a înfiinţat societatea Asigurări Ion Ţiriac. Denumireacompaniei a fost schimbată după preluarea a 51% din acţiuni decătre grupul german Allianz în 2000 contra a 12 mil.dolari.

"Suntem în negocieri şi probabil că va trebui să găsim o formulăcare să permită o reevaluare după o perioadă de timp a pachetuluide acţiuni, probabil 5-7 ani", a spus Constantinescu.

Vânzarea pachetului de acţiuni ar putea fi una dintre cele maiimportante tranzacţii din asigurări în care este implicat unacţionar minoritar. O companie de asigurări este evaluată camultiplu din primele brute subscrise. Dacă Allianz ar fi evaluatăla un multiplu de 1,5 din primele subscrise, aşa cum a făcut recentGenerali cu subsidiara locală, atunci Constantinescu ar încasa 10mil. euro.

Laun multiplu de 2 acţiunile valoarează peste 12 mil. euro, în timpce la o evaluare de 100% din afaceri, pachetul de acţiuni deţinutde Constantinescu s-ar tranzacţiona la 7-8 mil. euro.Allianz-Ţiriac a sub scris prime de circa 240 mil. euro anultrecut.

Astra Asigurări a încheiat recent negocierile cu grupul Generalipentru vânzarea unui pachet de acţiuni de 16% la subsidiara localăa italienilor, obţinând un multiplu de 1,5% din primele brutesubscrise, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Firmele de asigurări se vindeau în anii de boom şi cu 200% dinvaloarea primelor brute subscrise. A fost cazul Asiban, pentru carefrancezii de la Groupama au plătit 350 mil. euro în 2008 încondiţiile în care subscrierile asigurătorului erau de circa 185mil. euro. Tot francezii au plătit 90 mil. euro pentru BT Asigurăriîn acelaşi an, adică un multiplu de 1,1 din primele subscrise decompanie în anul anterior.

Întrecut au mai existat cazuri în care oameni de afaceri locali careau participat la construcţia unor companii preluate demultinaţionale şi-au vândut participaţiile minoritare.George Coposa vândut în 2005, pentru 24 mil. euro, 0,9% din acţiunile Mobifoncătre Vodafone

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO