Mediafax.biz Exclusiv

O fermă bună are minim 3.000-4.000 de hectare, o astfel de fermă ar fi perfectă din punctul nostru de vedere, spune şeful de operaţiuni al Rabo Farm

Autor: Gabriel Razi

05.04.2012, 13:53 371

Fondul olandez de investiţiideţine 15 ferme în Polonia şi România, dintre care opt pe piaţa authtonă.

"Dimensiunea maximă a unei ferme pe care o achiziţionăm este dată de faptul că noi credem că o fermă bună are o dimensiune de minim 3.000-4.000 de hectare, o astfel de fermă ar fi perfectă din punctul nostru de vedere.", explică el.

Banca olandeză Rabobank a investit începând cu luna decembrie a anului 2010 circa 20 de milioane de euro în terenuri agricole din România. Achiziţiile au fost făcute prin intermediul Rabo Farm, care vizează să cumpere terenuri agricole pe piaţa locală în următorii zece ani.

Totuşi, pe piaţa locală fermele de peste 4.000 de hectare sunt puţine pentru că piaţa terenurilor agricole din România este foarte fragmentată, acesta fiind şi unul dintre elementele care frânează investiţiile olandezilor în România.

"Din punct de vedere al proprietăţii, piaţa terenurilor agricole din România este foarte diferită faţă de cea poloneză. Terenul este foarte fragmentat în România, în timp ce în Polonia avem posibilitatea de a achiziţiona ferme mari. Dacă ne uităm la zonele mai dezvoltate ale României, cele două ţări pot fi considerate într-o anume măsură similare", afirmă van den Oever.

Rabo Farm a cumpărat teren agricol doar în România şi Polonia, însă olandezii vizează şi alte pieţe europene.

Alte companii străine care deţine terenuri în România sunt producătorul de biodiesel portughez Prio Foods, cu 25.000 de hectare, libanezii din grupul Maria, care au ii în proprietate şi administrare circa 25.000 ha în estul ţării, danezii de la Ingleby şi FirstFarms au împreună 18.000 de hectare. De asemenea, Assicurazioni Generali au 4.650 de hectare şi 350 de hectare de viţă de vie, fondul german de investiţii Germanagrar are 8.000 de hectare, în timp ce compania germană Agrarius are 3.700 de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO