Mediafax.biz Exclusiv

O firmă din Bistriţa vrea să producă energie în panouri fotovoltaice, investiţie de 20 milioane euro

Autor: Carol Dan

30.03.2011, 15:26 129

"Este vorba de două proiecte, care cumulat ar urma să aibă 9 MWinstalaţi. Construcţia primului proiect, de 1 MW, va începe înaugust, iar a celui de-al doilea, de 8 MW, în martie-aprilie anulviitor", a afirmat Pop.

Ambele proiecte vor fi construite în localitatea Lechinţa,judeţul Bistriţa-Năsăud.

Pop a precizat că pentru instalarea unui MW fotovoltaiccosturile sunt cuprinse între 2 şi 2,3 milioane de euro, în timp ceveniturile anuale se ridică până la 300.000 de euro.

Primul proiect va fi realizat de GES inclusiv cu fondurieuropene, în timp ce pentru al doilea firma aşteaptă potenţialiinvestitori.

"Proiectul de 8 MW este într-un stadiu incipient, încă nu ne-amapucat de construcţia lui", a adăugat Pop.

Legislaţia de promovare a producţiei de energie din surseregenerabile, care ar urma să fie aprobată de Comisia Europeană lajumătatea acestui an, prevede acordarea a şase certificate verzipentru fiecare MW produs în panouri fotovoltaice.

Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie dinsurse regenerabile şi se tranzacţionează în România la circa 55euro pe unitate, aceasta fiind valoarea maximă permisă delegislaţie. Preţul minim este 27 euro pe certificat.

Pop deţine 35% din capitalul GES, iar alte două persoane -Ciprian Iuliu Pătrascu şi Francisc Mathe - controlează 35%,respectiv 30% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO