Mediafax.biz Exclusiv

Operatorul AKTA continuă achiziţiile pe cablu cu un jucător mic din Galaţi

Autor: Adrian Seceleanu

20.07.2011, 18:51 839

AKTA a preluat companiaMarnisat, un furnizor mic de cablu cu sediul în comuna Măstăcanidin judeţul Galaţi, care a avut în 2009 afaceri de 150.000 de euroşi 8 angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.Companiaera deţinută de Cristian Rădulescu, 39 deani.

"Este o achiziţieminoră. Compania avea câteva mii de abonaţi", a spus pentru ZF DinuMalacopol, CEO al AKTA. El nu a precizat valoarea tranzacţiei,menţionând însă că în ultimele luni AKTA a cumpărat reţele şi lapreţuri de 30 de euro pe abonat şi la 100 de euro pe abonat."Media esteundeva la 65-70 de euro. Totul depinde de condiţiilelocale".

Malacopol a spus cătranzacţiile realizate în ultima perioadă nu au fost cu jucătorimari."Au fost doar mărunţişuri", a declaratel.

La sfârşitul lui 2010, DCS aveaun număr de 180.000 de abonaţi la servicii de cablu analogic şidigital.

Negocieri strânse cu Romtelecom: odată cu vânzareadiviziei de satelit şi-au trecut şi mobilele peCosmote

Negocierile AKTA din aceastăprimăvară cu compania Romtelecom pentru vânzarea diviziei deteleviziune prin satelit au fost dure şi s-au extins şi către altesegmente, inclusiv la portarea flotei de telefoane mobile a AKTAcătre Cosmote, numărul trei pe telefonie mobilă în România -companie care are acelaşi proprietar cu Romtelecom, arată datelepublicate de operator în MonitorulOficial.

Potrivit datelor din MonitorulOficial, AGEA Digital Cable Systems din 13 aprilie 2011 a aprobatpe lângă vânzarea diviziei de televiziune prin satelit cătreRomtelecom şi semnarea unui contract de difuzare în reţeaua AKTA acanalelor Dolce de filme şi sport, precum şi un contract deservicii de telefonie mobilă cu Cosmote. Toate contractele au fostsemnate pe 25 martie.

Romtelecom şi AKTA nu auprecizat valoa rea tranzacţiei cu divizia de televiziune prinsatelit, însă la un preţ pe abonat de 80 de euro, acceptat deRomtelecom în acest an pentru preluarea altui operator DTH, BoomTV, AIG ar încasa 6,4 mil. euro.

Dinu Malacopol spune că ambelepărţi au negociat dur tranzacţia şi fiecare parte a avut într-unfinal ceva de câştigat.

"De regulă, când are loc o negociere între o companiemare şi una mai mică, cel mare reuşeşte să îşi impună majoritateaargumentelor; totuşi, în acest caz, negocierile s-au purtat dur decătre fiecare parte iar rezultatul a fost o situaţie clara dewin-win". În ce priveşte contractul cu Cosmote, Malacopol a spus că "DCS avea un contract cu o clauză de renegociere anuală, care eraaproape de expirare. Oamenii de vânzări ai Cosmote au fost maiagresivi în ultima perioadă, iar discuţiile cu ei s-au suprapus cucele purtate cu Romtelecom pentru vânzarea diviziei de DTH. Amobţinut un preţ mai bun pentru acelaşi pachet deservicii."

Şeful AKTA nu a dorit să precizeze cu ce operatoravusese contract anterior companie însă potrivit datelor de pesite-ul portabilitate.ro numerele de mobil ale AKTA s-au transferatde la Orange la Cosmote.

În ce priveşte acordul de redifuzare al canalelor de sport aleRomtelecom, Malacopol spune că AKTA îşi dorea acest lucru încondiţiile în care în sezoanele precedente acest lucru a fostimposibil în condiţiile în care compania nu a ajuns la un acord cuRCS&RDS pentru redifuzarea meciurilor.

"DCS era interesată dejade mai mult timp de acest conţinut (meciurile din Liga I) la careîn sezoanele trecute nu a avut acces, şi în această situaţie amprofitat de oportunitatea negocierilor purtate pe proiectulprincipal (business-ul DTH)."

Acţionarulmajoritar al AKTA este fondul american de investiţii AIG. AKTAoferă servicii prin cablu în aproximativ 500 de localităţi (ruralesau mic urbane) din 18 judeţe, unde compania înregistrează oconcurenţă redusă din partea giganţilor RCS&RDS, UPC sauRomtelecom şi NextGen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO