Mediafax.biz Exclusiv

Oprescu, Alpha Bank: Multe bănci vor accesa noul program Prima Casă având în vedere buna performanţă a portofoliului deja creat

Autor: Liviu Chiru

23.03.2011, 13:45 11

Noua variantăa programului discutată marţi de Guvern cu bancherii urmăreşteîmpărţirea riscului de creditare între stat şi bănci în proporţiiegale, fără a fi schimbate condiţiile legate de dobânzi.

"Înţelegerea noastră în urma discuţiilor purtate cuGuvernul este că programul nou se va face pe baze opţionale, lanivelul fiecărei bănci în parte. Personal sunt de părere că, avândîn vedere buna performanţă a portofoliului deja creat prinprogramele precedente, multe bănci vor accesa acest nou program, pebaza unui parteneriat cu statul, în care riscul de creditare va fisuportat în proporţii egale de către stat şi bancă. Detaliiletehnice vor fi discutate în viitorul imediat", a declarat pentruOprescu pentru ZF.

Alpha Bank a acordat în primele două faze ale programuluiguvernamental credite de 148 de milioane de euro şi are alocatpentru 2011 un plafon de 18 milioane de euro.

Guvernul a alocat plafoane de garanţii de un miliard euroîn 2009 şi 700 milioane euro în 2010, din care 200 milioane euro aufost reportate pentru ediţia 2011. În prezent statul îşi asumăîntregul risc, creditele bancare acordate pentru cumpărarea uneilocuinţe prin Prima Casă fiind garantate în totalitate destat.

Numărul băncilor participante a rămas constant faţă de anultrecut, la 21 de instituţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO