Mediafax.biz Exclusiv

Plecarea masivă a românilor în afară va fi resimţită brutal atunci când creşterea economică va reîncepe să fie susţinută şi va fi deficit de personal

Autor: Adelina Mihai

09.06.2011, 19:41 429

Problema va fidublată de faptul că acei dintre imigranţi care se vor întoarce nuvor avea calificările necesare pentru domeniile în care se vor creanoi locuri de muncă - aceasta este concluzia la care au ajunsanaliştii care au dezbătut ieri un studiu despre migraţiaromânilor, realizat de Fundaţia Soros şi International Agency forSource Country Information.

În prezent, în străinătate lucreazăaproximativ 2,9 milioane de români, care au economisit anul trecut12 mld. euro, din care au trimis acasă mai puţin de 3 mld. euro,arată rezultatele cercetării.Însă majoritatea românilor care lucrează înstrăinătate nu au funcţii calificate.

"Abia când creşterea economică va începe săfie importantă vom simţi lipsa forţei de muncă, ceea ce va creamari probleme.Esteîngrijorător şi că o mare parte dintre românii din străinătate nuvor să se mai întoarcă: de pe urma lor am beneficiat odată pentrucă au trims bani în ţară şi, a doua oară că, odată întorşi, auvenit cu experienţa managerială acumulată", este de părere LeonardOrban, consilierul prezidenţial pentru afaceri europene şi fostcomisar european.

La fiecare euro trimis acasă, un român dinstrăinătate economiseşte 4,2 euro, înclinaţia spre economisire amigranţilor români fiind printre cele mai ridicate dinEuropa.

"Românii din străinătate economisesc 40 -45% din veniturile obţinute, în timp ce media la nivelul statelormembre ale UE este de 4%. Emigranţii din Asia economisesc 12- 13%din venituri, pe când emigranţii din SUA aproape că nu economisescdeloc", explică Gabriel Petrescu, director executiv al FundaţieiSoros.

Dacă românii care pleacă în străinătateeconomisesc, în medie 9.000 de euro pe an/familie, cei care alegstate din afara Uniunii Europene, de regulă SUA sau Canada,economisesc mai mult, câte 12.000 de euro pe an.

Valentin Lazea, economist-şef al BănciiNaţionale (BNR), crede că ar putea exista două soluţii pentru caRomânia să beneficieze de economiile românilor din străinătate: "Unsistem de economisire ar putea fi cel prin care emigranţii să-şidepună economiile pe o perioadă de 5-7 ani şi să tragă dublul sumeidepuse, având în vedere că 25% din ei au ca obiectiv să-şi cumpereo casă. Problema este că în prezent există numai două bănci carelucrează cu acest sistem de economisire-creditare (BCR Locuinţe şiRaiffeisen Locuinţe - n.red.), iar acestea nu sunt nici spaniole şi nici italieneştişi nu au filiale acolo", a spus Lazea.

El a adăugat că, dat fiind că 20% din românilucrează în străinătate pentru a-şi asigura pensia, sistemele depensii private ar trebui să facă primii paşi pentru a beneficia deaceşti bani.

În ceea ce priveşte reintegrarea migranţilorpe piaţa muncii, studiul arată că românii (care au început săemigreze cu tot cu familii) nu se mai întorc acasă până când nu-şigăseşte un loc de muncă şi soţul, şi soţia.

Lazea spune însă că, având în vedere cămajoritatea celor care pleacă lucrează în construcţii sau înservicii de îngrijire, este puţin probabil ca piaţa muncii dinRomânia să le asigure joburi în aceste domenii laîntoarcere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO