Mediafax.biz Exclusiv

Polonezii de la Konsalnet spun că băncile nu-şi vor mai număra singure banii: „Vom ajunge la mii de angajaţi“

Polonezii de la Konsalnet spun că băncile nu-şi vor mai număra singure banii: „Vom ajunge la mii de angajaţi“

Autor: Adelina Mihai

14.02.2012, 10:31 658

"Am intrat pe piaţa românească la finele lui 2009, însă investiţia principală am făcut-o în 2011, când am achiziţionat echipamente moderne şi un sediu în valoare de 7 milioane de euro. Momentan, avem 50 de angajaţi, însă vom ajunge la mii de salariaţi în următorii ani", spune Adam Pawlowicz, CEO al Konsalnet Holding din Polonia.

Konsalnet Holding este cea de-a doua companie de pe piaţa poloneză de securitate, cu o cifră de afaceri de peste 130 mil. euro anul trecut şi 16.000 de angajaţi. Compania operează pe trei segmente de business, oferind servicii de pază şi protecţie, de transport şi procesare de cash şi de monitorizare (alarme, sisteme de securitate).

"În România am decis să venim numai cu serviciile de procesare şi transport de cash pentru bănci. De ce? Pentru că România este cea de-a doua mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, este unul din membrii noi ai Uniunii Europene şi are un sector bancar foarte bine dezvoltat, majoritatea fiind cu capital privat. În situaţia actuală a României era şi Polonia în urmă cu 7-8 ani", mai spune Pawlowicz.

Băncile private deţin peste 90% din activele din sistem

În prezent, statul român deţine două bănci, Eximbank şi CEC Bank, restul aparţinând grupurilor financiare internaţionale.

Băncile private din România deţin peste 90% din activele din sistem, adică mai mult de 75 de miliarde de euro. Pawlowicz a explicat că serviciul de procesare de cash "tradiţional" se făcea în interiorul băncii, cu angajaţii băncii respective. De aceea, băncile mari de talia BRD, BCR sau CEC Bank obişnuiau să aibă, pe lângă casieri, şi câte un controller special care să le supervizeze activitatea.

La un număr mare de sucursale, aceşti controlleri generau un cost destul de mare, spune el.

"Pentru a elimina acest surplus de controlleri, soluţia a fost aceea de a pune bani într-un loc sigur, unde să se poată şi număra, iar acest lucru se poate face prin outsourcing. În Polonia, în urmă cu câţiva ani toate băncile private mari sau deţinute de stat şi privatizate au folosit astfel de servicii. Ca urmare, în prezent există cinci companii care se ocupă de procesare de cash în Polonia, iar noi suntem lideri de piaţă pe această divizie", explică Pawlowicz.

Reprezentanţii companiei estimează pentru anul acesta o cifră de afaceri de 6 milioane de lei (1,4 mil. euro) în România, recuperarea investiţiei iniţiale urmând să se realizeze în următorii câţiva ani.

Basel III face loc noilor procesatori de cash pe piaţă

Executivul polonez mai spune că un alt motiv pentru care a decis să intre pe piaţa din România îl reprezintă faptul că Basel III (un set de reglementări la nivel european în domeniul financiar prin care se urmăreşte îmbunătăţirea indicatorilor financiari ai instituţiilor de credit) va obliga fiecare bancă să aibă cel puţin doi furnizori de servicii de procesare de cash.

"Toate băncile care fac procesare de cash intern îşi vor externaliza mai devreme sau mai târziu aceste servicii. Unele bănci deja au făcut progrese în acest sens, BCR, spre exemplu, şi-a făcut o firmă separată - BCR Procesare - care oferă astfel de servicii.

Alţi jucători au externalizat deja aceste servicii cum ar fi Raiffeisen sau Piraeus.

Reglementările impuse prin adoptarea Basel III vor impune obligativitatea unui furnizor extern de servicii, ceea ce înseamnă că şi băncile care fac aceste proceduri intern va trebui să externalizeze o parte din activitate", mai spune Pawlowicz.

Outsourcingul reduce o treime din costurile băncii

Compania a semnat la finele lunii decembrie un contract cu o bancă de talie medie de pe piaţa locală şi la începutul acestei luni a început să ofere servicii de procesare şi transport de cash, iar acum se află în discuţii cu alte bănci.

"Sunt studii care arată că o bancă ar trebui să economisească între 30 şi 50% prin externalizarea seviciilor de transport şi procesare de cash. Cele mai mari costuri pe care le au băncile care desfăşoară intern aceste activităţi sunt cele cu asigurarea banilor transportaţi, pentru care poliţele de asigurare ajung la câteva zeci de mii de euro", spune Leonard Gherghina, preşedintele Konsalnet România.

Directorul general al Konsalnet România este Leonardo Mândroiu, care a lucrat anterior în companii precum Mobifon (actualul operator de telefonie mobilă Vodafone) şi Ţiriac Bank şi care a preluat această funcţie din septembrie 2010.Dacă în Polonia Konsalnet îşi împarte piaţa cu jucători precum G4S, Brink's, Solid şi Impel, în România principalul competitor este G4S, liderul pieţei locale de servicii de pază şi securitate, care are afaceri de 100 de milioane de euro şi peste 6.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO