Mediafax.biz Exclusiv

Producţia naţională de covoare este sufocată de competiţia din India şi Pakistan

Producţia naţională de covoare este sufocată de competiţia din India şi Pakistan

Autor: Cristina Rosca

01.02.2011, 17:54 60

De lacontracte de zeci de mii de covoare livrate lunar către reţeauaamericană de bricolaj Home Depot, la cele cu hotelurile de patru şicinci stele, Casa Regală sau BNR, cei doi producători de covoares-au văzut prinşi în morişca blocajului financiar şi se îndreaptăacum către cumpărătorii de rând care pun pe lista de achiziţiiamenajarea unei case.

"Nu ştiu ce voi face dacă cei de la Covtexies de pe piaţă. Am luat mochetă numai de la ei, nu m-a interesatsă merg în India şi Pakistan, pentru că aveam aici exact cum îmitrebuia mie", spune Radu Enache, proprietarul lanţului hotelierContinental, care a colaborat cu producătorul din zona Sibiuluipentru mochetarea hotelurilor pe care le deţine.

Cine nu a auzit de covoarele de Cisnădie?Astăzi, compania Covtex care le producea este în insolvenţă şiîncearcă să vândă stocul de covoare evaluat la 2-2,5 milioane deeuro.

"Suntem în incapacitate de plată şi încercămsă strângem bani pentru a ne achita o parte din datorii", spunepentru ZF Alexandru Boldişor, directorul de vânzări alCovtex.

De la 470 de oameni la mai puţin de30

În urmă cu şapte ani o astfel de situaţieera greu de anticipat în condiţiile în care afacerile Covtex erauîn 2003 de 24,4 mil. lei (peste 6 mil. euro), profitul de 1,6milioane de lei, iar numărul de angajaţi creştea - ajungând la 476de oameni - odată cu comenzile.Acum compania nu mai produce, şi asta încă din2008. Cei 26 de angajaţi sunt toţi pe partea de vânzări, iar cifrade afaceri a fost în 2009 de 3,28 mil. lei (750.000 de euro), înscădere de la 4,3 milioane de lei în 2008.

Actuala insolvenţă nu este însăprimul proces de acest gen prin care trece compania din judeţulSibiu. În 1999 când a fost preluată de americanii de FrenzyImport&Export de la stat, aceasta era de fapt în mâinilebăncilor. Situaţia se repetă, printre creditori numărânduse înprezent BCR Leasing, BRD GRoup Société Générale şi Raiffeisen Bank.Pentru a face rost de bani producătorul a început din noiembrieanul trecut o campanie menită să lichideze întregul stoc. Până înprezent Covtex a vândut covoare de 700.000-800.000 de euro şivânzările continuă până la eliminarea stocurilor.

Covoarele se vând la Bucureşti şila Cisnădie, şi dacă valoric vânzările merg mai bine în capitală,dacă vorbim în metri atunci Cisnădia are un avantaj. Deşi a reuşitsă vândă aproape o treime din stocurile din România, situaţia s-aînrăutăţit deoarece compania a primit înapoi şi covoare nevândutedin Statele Unite, de la proprietar. "Proprietarul american ne-atrimis înapoi un container de 5.000 de metri pătraţi, pentru că şiacolo s-au format stocuri ce nu pot fi vândute. În condiţiile încare un metru pătrat de covor este maxim 100 de euro, valoareacontainerului ajunge la 500.000 de euro", explică Boldişor, care nudă detalii despre stocurile din afara ţării.

Românii de rând suntsoluţia

Covtex vinde acum covoareexclusiv endetail, după ce clienţii români persoane juridice auintrat în insolvenţă, iar cei străini nu au mai dorit prelungireacontractelor. "Declinul a început la sfârşitul lui 2007, când aizbucnit criza în Statele Unite. Noi exportam către SUA 80-85% dintotalul producţiei", explică directorul de vânzări al companiei.Deşi nu au oferit cifre precise privind valoarea datoriilor,oficialii companiei spun că au atât de dat bani, cât şi derecuperat, iar raportul este de unu la unu.

Potrivit datelor publicate peMinisterul de Finanţe, compania avea la sfârşitul anului 2009datorii de 13,9 milioane de lei.

"Nu ştim dacă vom reluaproducţia, iar dacă o vom face va fi adresată doar unui segment micdin piaţă", explică Boldişor.Acum costurile de producţie în interiorul comunităţiieuropene sunt mai mari.

"Noi producem mecanic la acelaşi cost lacare indienii şi pakistanezii produc manual", spune Boldişor careîşi aminteşte că în 2003, cel mai bun al companiei, Covtex exportaputernic în Statele Unite, unde avea un contract cu reţeauaamericană de bricolaj Home Depot."Livram 80 de containere pe lună, un container având5.000 de metri." Contractul a fost încheiat însă doar pe o perioadăde un an şi nu a mai fost prelungit.

Incov, în insolvenţă încă din2008

La doar 100 de kilometri depărtare, în Alba,un alt producător de covoare are probleme similare, deşi pe listade clienţi din 2010 s-au numărat BNR, Patriarhia şi Casa Regală,clienţi mari cu care producătorul din judeţul Alba semnează"contracte ce încep la 50.000 de lei şi urcă până la peste 100.000de lei", potrivit lui Adrian Paraschivoi, directorul general alcompaniei.

Incov a intrat în insolvenţă la sfârşitullui 2008, la cererea unei bănci, la care compania avea credite.Datoriile totalizau 11,7 milioane de euro. Până la finalul lui 2010compania a achitat 100.000 de euro, iar primii care au primit baniau fost băncile şi statul.

Compania îşi bugetase pentru 2010o scădere a vânzărilor de la nivelul de 15,9 mil.lei (3,7 mil. euro)din 2009, fără a oferi însă estimări privind ritmul descădere.

"Cu toate acestea, rentabilitateaa crescut, iar acest lucru se datorează faptului că ne-amreorientat mai mult spre clientul de rând.Structura vânzărilor s-aschimbat, astfel că acum ne adresăm consumatorului derând".

Fabrica Incov Alba-Iulia, fondatăîn 1979, a fost preluată în decembrie 2006 de către grupul Acvila,cu activităţi în domeniul materialelor de construcţiitermoizolante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO