Mediafax.biz Exclusiv

Proprietarul Elit Cugir extinde reţeaua de magazine Alba Market în Transilvania

no title

Autor: Cristina Rosca

23.08.2011, 19:56 208

În prezent, reţeaua numără 13 magazine şi până la sfârşitul anului vor mai fi deschise alte cinci. Compania a mizat în special pe zona centrală a ţării, deschizând magazine în Sibiu (4 magazine), Alba Iulia (3), Câmpeni (1), Orăştie (1), Hunedoara (1), Haţeg (1), Petroşani (1) şi Petrila (1).

"Factorul principal în deschiderea de noi magazine a fost cel al regionalităţii. S-a pornit concentric din Alba Iulia. Ulterior, am luat în calcul factorul demografic, orientându-ne către localităţi cu o populaţie de peste 10.000 locuitori", spune George Anghe lescu, administratorul companiei Retail Alba Com, care operează lanţul de magazine Alba Market.Primele şase magazine ale lanţului au fost deschise în 2010, iar următoarele şapte anul acesta."Noi intenţionăm să mai deschidem cinci locaţii anul acesta şi alte 8-10 anul viitor".

Magazinele Alba Market, care activează pe segmentul magazinelor de proximitate, au suprafeţe de vânzare între 180 şi 2.000 de metri pătraţi. Fiecare magazin comercializează între 4.000 şi 12.000 de articole.

La o investiţie medie totală de 350 de euro per metru pătrat, sumă ce cuprinde de la investiţiile în mobilier la cele la echipamentele de supraveghere, compania cheltuie între 63.000 de euro şi 700.000 de euro pentru deschiderea unui magazin, în funcţie de suprafaţa acestuia.

"Suntem interesaţi de spaţii cu trafic ridicat, acesta putând fi generat fie de prezenţa într-un centru comercial, fie de o piaţă agroalimentară, fie de o pozitionare stradală. Actualmente unul dintre spaţiile noastre este în incinta unui mall, patru sunt în apropierea sau incinta pieţelor şi opt sunt stradale."

Afaceri de şapte ori mai mari

Retail Alba Com, care operează reţeaua de magazine, este una dintre firmele membre ale grupului Elit, deţinut de omul de afaceri Dorin Mateiu. Grupul Elit, înfiinţat în 1994, cuprinde companii ce activează în domenii precum transporturi de mărfuri în mediu cu temperatură controlată (Mado), procesare de carne (Elit Cugir), comercializare de produse din carne (Mercado) şi retail (Alba Market).Com pania Elit Cugir este unul din primii zece jucători pe piaţa de procesare de carne, cu afaceri de 69 mil. euro anul trecut, în scădere de la 72 mil. euro în anul anterior.

În ceea ce priveşte afacerile Alba Market, acestea au fost de 4,6 mil. lei (1,1 mil. euro) anul trecut, iar compania se aşteaptă ca la finalul acestui an acestea să fie de circa şapte ori mai mare, respectiv opt milioane de euro.

"A fost o decizie a grupului de a deveni activ şi pe piaţa de retail", îşi aminteşte Anghelescu. "Prima locaţie a fost deschisă în data de 9 septembrie 2010".

Reţeaua a fost lansată astfel într-o perioadă în care consumul scădea cu peste 5%, trend care a continuat şi în acest an.

Anghelescu explică astfel că în actualul context economic consumatorii sunt mai cumpătaţi în cheltuieli, vânează promoţiile, cumpără cu suta de grame şi nu cu kilogramul."Este un mix de reacţii ale clientului în această situaţie - mai puţin, maiieftin, strictul necesar."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO