Mediafax.biz Exclusiv

Schwab, PAC: Piaţa de soft şi servicii abia dacă va creşte la 700 mil. euro

Schwab, PAC: Piaţa de soft şi servicii abia dacă va creşte la 700 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu

05.12.2011, 18:49 181

Piaţa de soft şi servicii (SITS) din România va creşte uşor în acest an la o valoare apropiată de 700 mil. euro, rămânând astfel una dintre pieţele cel mai slab dezvoltate din regiune, estimează Eugen Schwab, managing director pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC).

"Pentru anul 2011 PAC estimează că piaţa de software şi servicii IT va încheia mult sub previziunile din studiul Software and IT Services Industry România care arătau o creştere de 8% pentru software şi servicii facturate local. Ultimele două luni din 2011 vor dezamăgi ca performanţă a majorităţii actorilor din zona de software şi servicii din România", a spus el.

Unul dintre scenariile luate în calcul de PAC pentru 2011 şi prezentate în cadrul proiectelor de consultanţă strategică pentru clienţii din industria IT arată o piaţă locală foarte apropiată de nivelul din 2010, cu o creştere subunitară. "Dacă această prognoză pesimistă se adevereşte, înseamnă că piaţa de software şi servicii IT din 2011 va fi la un nivel de aproximativ 700 de milioane euro, ceea ce, raportat la populaţia României, înseamnă o medie de cheltuieli software şi servicii de aproximativ 35 de euro per cap de locuitor. Dacă privim în regiune, constatăm că România are o rată SITS/locuitor de 2,5 ori mai mică decât Polonia şi de peste 4 ori mai mică decât Cehia. Practic, este imposibil ca productivitatea sau PIB/locuitor să crească semnificativ atât timp când cele mai importante unelte de eficientizare şi control nu sunt adoptate", a menţionat el.

De ce nu creşte mai puternic această piaţă în România? Eugen Schwab pune această situaţie pe seama a patru factori-cheie, care, spune el, "împing companiile cu un business majoritar în acest domeniu către debusolare, oportunism aproape de extrem, lipsă de apetit pentru investiţii în creşterea valorii pentru clienţii locali."

Prima problemă de pe piaţa locală de soft şi servicii o reprezintă scăderea "dramatică a cererii IT (şi mai ales a celor dedicate proiectelor executate de terţi) în zona privată mare, ce genera între 60% şi 90% din veniturile din zona comercială a primelor 100 de companii de software şi servicii IT active pe piaţa locală. Această scădere s-a datorat, pe de-o parte, încheierii unor mari proiecte IT demarate postprivatizare (deci o diminuare a volumului de servicii şi achiziţii de noi licenţe), iar pe de altă parte presiunii pe preţ neobişnuită în perioada 2005-2008"

Pe lângă companiile mari din sectorul privat, şi cele mai mici şi medii au redus investiţiile sau au blocat investiţiile în aplicaţii software şi servicii IT, pe fondul recesiunii, ceea ce a accentuat problemele, spune Schwab.

"În al doilea rând, interesul din zona privată pentru utilizarea tehnologiei a scăzut foarte mult în zona medie şi mică, unde companiile cu greu realizează rolul tehnologiei informaţiei, al eficientizării prin unelte IT sau al automatizării unor procese interne fundamentale. Astfel, aceste categorii de companii au renunţat foarte uşor la planurile de investiţii IT, au renunţat chiar şi la o parte din ceea ce începuseră ca proiecte şi au început să caute soluţii cât mai ieftine, prestatori cu rate cât mai scăzute, totul pentru a cheltui cât mai puţin, de multe ori în detrimentul rezultatului."

Dar una dintre cele mai mari probleme de pe piaţa locală de soft şi servicii o reprezintă ceea ce şeful PAC pentru această regiune numeşte mixul de "incompetenţă şi influenţe politice" din sectorul public, situaţie în care banii investiţi de stat sunt cheltuiţi ineficient.

"Sectorul public şi marile companii controlate direct sau indirect de stat au fost bulversate de un mix toxic de incompetenţă în materie de utilizare a tehnologiilor, presiuni politice pentru avantajarea anumitor actori de pe piaţa IT, inabilitate în atragere de fonduri europene pentru proiecte IT, scădere a bugetelor IT în urma reducerilor generale datorate crizei economice şi acordurilor internaţionale".

PAC a măsurat pentru prima oară şi care e impactul instituţiilor publice cu conduceri impuse politic pe piaţa de soft şi servicii iar estimările firmei de consultanţă arată că aproape 40% dintre contracte sunt în această situaţie. "Conform unor calcule ale PAC, 39% din piaţa de software şi servicii IT din România este dependentă de decizii şi relaţii politice, cea mai mare parte fiind chiar în sectorul administraţiei publice centrale şi locale, restul în zone controlate de factori politici (organisme publice semi-autonome, regii autonome, companii cu capital majoritar de stat). Dacă analizăm piaţa proiectelor IT, se constată că peste 60% din contractele de peste 1 milion euro sunt sub puternica influenţă politică, iar modul de desfăşurare a licitaţiilor, precum şi criteriile de alegere a contractantului principal, nasc suspiciuni". Directorul PAC nu a oferit totuşi exemple de contracte care să fi generat suspiciuni.

Cum va evolua piaţa anul viitor? Cele mai mari două provocări de pe piaţă rămân felul în care statul atribuie contractele de informatizare şi dacă se vor atrage sau nu fonduri europene pentru informatizare. "Pentru 2012, PAC consideră că cele mai mari provocări pentru piaţa locală de software şi servicii IT sunt: maniera de atribuire a contractelor publice şi atragerea fondurilor europene pentru informatizare. Dacă în aceste două zone nu se vor vedea schimbări majore faţă de 2011, există riscul apariţiei unor blocaje majore la nivelul majorităţii integratorilor şi furnizorilor de soluţii informatice pe piaţă din România".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO