Mediafax.biz Exclusiv

Tapalagă, Porsche Inter Auto: Traderii de tichete “Rabla” s-au organizat şi vor să crească artificial preţul prin limitarea ofertelor din piaţă

Autor: Bogdan Alecu

18.04.2011, 14:30 26

"Ceicare casează maşinile şi tranzacţionează tichetele valorice le ţinpentru a obţine un preţ cât mai mare", explică el.

Tapalagăa subliniat că cei care au casat maşini sau deţin vouchere au măritpreţurile acestora. "Spre deosebire de anultrecut, traderii de tichete s-au organizat mai bine şi vor săcrească artificial preţul tichetelor prin limitarea ofertelor dinpiaţă", subliniază Tapalagă.

Tichetele din programul Rabla au devenit în acest an atractivenu numai pentru cei ce doresc să-şi cumpere o maşină nouă dinsegmentul inferior de preţ, cum este Dacia, care a reprezentat maibine de jumătate din programul de anul trecut, ci şi pentru cei dinsegmentul premium.

Programul de înnoire a parcului auto a crescut semnificativ înimportanţă de la un an la altul, ajungând în 2010, când piaţa aatins minimul ultimilor şapte ani, să reprezinte aproape 60% dinvânzările totale. Mai mult, acest nivel a putut fi atins încondiţiile în care Ministerul Mediului a majorat de trei orinumărul de vouchere la 190.000, iar pentru fiecare maşină nouă s-auputut utiliza trei tichete.

Comparativ, în 2007, atunci când vănzările de autoturisme auajuns la 315.000 de unităţi, doar 16.400 de maşini s-au casat şirespectiv vândut în cadrul programului Rabla, adică aproximativ 5%din piaţa totală.

În acestcontext, o problemă cu care se confruntă dealerii de pe piaţalocală este lipsa maşinilor din stoc, în condiţiile în careproducătorii redirecţionează maşini către pieţe care fie şi-aurevenit din criza economică, fie continuă creşterea - precumStatele Unite sau India.

"Aceste state absorb mult din producţiamondială de maşini, iar cum multe componente sunt comune cumaşinile europene, pentru producători nu este greu săredirecţioneze automobilele produse către pieţele cu cele mai maricreşteri", a subliniat Alin Tapalagă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO