Mediafax.biz Exclusiv

Taxa clawback va lovi în profitabilitate cu 15% până la 50% şi riscă să elimine creşterea din industria farma, crede şeful GSK

Autor: Razvan Muresan

03.04.2012, 14:20 229

"Trebuie să vinzi România pe termen lung pentru că, dacă te uiţi la toţi indicatorii pe termen scurt, e foarte rău.", spune el.

Piaţa de medicamente a atins 2,55 mld. euro anul trecut, în creştere cu 11,5% comparativ cu 2010, arată datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România. Anul 2011 nu a adus nicio schimbare în top 10 cei mai mari jucători, toate companiile conservându-şi poziţia.

Principalele probleme pe care industria farma le reclamă sunt termenele de plată de până la un an, cele mai lungi din Europa, şi o suprataxă despre care nu se ştie la ce nivel va ajunge.

În plus, e mai dificil să vinzi România pentru că producătorii se tem de lipsa de creştere a pieţei, de minusul de predictibilitate şi de falimente ale distribuitorilor din cauza termenelor de plată extinse.

Prigent mizează totuşi pe potenţialul creşterii consumului de medicamente, pe termen lung, - "ceea ce nu se mai întâmplă în Vest" -, dat fiind că mulţi pacienţi nu beneficiază în prezent de tratamentul necesar.

Neactualizată de jumătate de deceniu, lista medicamentelor compensate şi gratuite ar urma să fie actualizată tocmai în acest an, potrivit managerului, astfel că cele mai noi tratamente vor putea fi disponibile bolnavilor:

"Spuneţi-mi dumneavoastră dacă e o coincidenţă sau nu că e an electoral", se întreabă şeful GSK.

El spune că uneori e dificil să lucrezi cu autorităţile de la Bucureşti, însă admite că ambele părţi au greşit de-a lungul timpului:

"Industria farmaceutică nu a fost totdeauna un bun partener şi trebuie să ne uităm şi spre propria curte, spre situaţiile din trecut cănd s-a forţat creşterea consumului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO