Mediafax.biz Exclusiv

Taxarea inversă la cereale îi avantajează pe marii traderi, care nu vor mai fi nevoiţi să-şi recupereze TVA de la stat

Taxarea inversă la cereale îi avantajează pe marii traderi, care nu vor mai fi nevoiţi să-şi recupereze TVA de la stat

Autor: Gabriel Razi

01.06.2011, 19:38 173

Măsura, careeste valabilă pentru comerţul cu grâu, secară, orz, porumb, soia,rapiţă, floarea-soarelui şi sfleclă de zahăr, va fi valabilă pentrudoi ani, până la 31 mai 2013.

Taxarea inversă implică eliminarea plăţiiTVA pentru fiecare element din lanţulproducător-intermediar-comerciant- procesator, această taxă urmânda fi plătită doar de cumpărătorul final al produselor.

Reprezentanţii Guvernului speră că prinaceastă măsură vor reduce evaziunea fiscală în domeniu şi vor aducela buget în acest an 57 mil. euro, pentru ca în 2012 sumelecolectate să crească la 100 de milioane de euro.

În primele şase luni ale lui 2013 autorităţile estimează căvorcolecta 40 demilioane de euro cu ajutorul acestei măsuri.

Această lege a primit la începutul lunii maiundă verde de la Comisia Europeană sub forma unei derogări de lasistemul comun al taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru comerţulcu cereale şi plante tehnice în condiţiile în care acest sectorprezintă un risc crescut de fraudă. Un sistem de taxare similar seaplică deja în cazul deşeurilor, maselor lemnoase şi în cazultransferurilor de certificate de gaze cu emisii cu efect de seră,potrivit ministrului de finanţe Gheorghe Ialomiţianu.

Marii traderi de cereale spun că măsura vaaduce un plus afacerilor lor, însă subliniază că o parte din miciiproducători vor suferi în condiţiile în care nu îşi vor putearecupera TVA-ul de la stat.

"Marii traderi vor avea un cashflow maimare. Taxarea inversă va avea un efect pozitiv, pe de altă parte,din punctul de vedere al micilor fermieri neîncrederea estejustificată pentru că nu au mecanisme contabile să îşi poatărecupera TVA", explică Iulian Gheorghe, director general al AmeropaGrains, unul dintre primii cinci comercianţi de cereale de pe piaţalocală, cu afaceri de 52 mil. euro în 2010.

Cum ar putea arăta mecanismul taxăriiinverse

Teoretic, pe lanţul comercial al cerealelorsunt producătorii, care livrează marfa intermediarilor, care o ducmarilor comercianţi, care la rândul lor o trimit la export sau ovând procesatorilor.

Până în prezent fiecare verigă din acestlanţ era nevoită să plătească TVA pe facturile pe care leemitea.

Jucătorii din comerţul cu cereale au acuzatîn mai multe rânduri existenţa intermediarilor "fantomă" careîncasau TVA după care închideau firmele fară ca statul să îşi maipoată recupera banii.

Odată cu introducerea taxării inverse,producătorul va emite factura şi va primi suma fără TVA, aceastaurmând a fi trecută în contabilitate atât ca şi TVA colectată, câtşi ca TVA dedusă cu aceeaşi sumă astfel încât cele două să seanuleze. În aceste condiţii producătorii nu vor mai emite facturicu TVA însă produc cerealele cu ajutorul inputurilor (motorină,seminţe etc.) pentru care vor plăti TVA, aceasta urmând a firecuperată ulterior de la statul român.

Astfel, unii din marii beneficiari aiacestei măsuri rămân marii traderi de cereale care în lipsa acesteitaxării inverse se vedeau nevoiţi să plătească TVA pentru ca apoisă aştepte luni de zile returnarea acesteia de la statulromân.

Acesta a fost unul dintre principalelesubiecte de nemulţumire exprimate în mai multe rânduri de mariicomercianţi. Valoarea totală a TVA nerambursată de stat marilortraderi se ridică la peste 300 de milioane de euro, conform datelorAsociaţiei Comercianţilor de Produse Agricole.

Anul trecut valoarea exporturilor de cerealeşi plante tehnice s-a ridicat la peste 1,4 miliarde de euro, ceamai mare parte a livrărilor la extern fiind realizată de mariicomercianţi.

Minus 24% la miciiproducători

În consecinţă, costurile producătorilor vorcreşte cu 24%, în timp ce încasările lor se vor reduce concomitentcu acelaşi procent.

Mihai Anghel, unul dintre cei mai mariproducători care exploatează 11.000 de hectare de teren agricolprin intermediul Cerealcom Dolj, spune că în aceste condiţii măsurataxării inverse trebuie corelată cu instrumente suplimentare dinpartea autorităţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO