Mediafax.biz Exclusiv

Toma a preluat integral Platinum Asigurări

Toma a preluat integral Platinum Asigurări

Autor: Ciprian Botea

03.07.2011, 18:56 462

El s-a retras de la conducerea Omniasigdupă 15 ani pentru a se ocupa de propria afacere înasigurări.

"Confirm finalizarea tranzacţiei", adeclarat Toma pentru ZF. El nu a oferit însă informaţii privindpreţul la care a cumpărat cele 75% din acţiunile companiei deasigurări.

O companie de asigurări este evaluatăca multiplu din primele brute subscrise. Astfel, dacă Platinum arfi fost evaluată la un multiplu de 1,5 din primele subscrise anultrecut (aşa cum a făcut recent Generali cu subsidiara locală),valoarea tranzacţiei ar ajunge la circa 4,5 mil. euro.

La valoarea de 100% din afaceri,pachetul achiziţionat de Toma ar fi fost tranzacţionat la 3 mil.euro. În perioada de boom, firmele de asigurări se vindeau însă şila 200% din primele brute subscrise, cum s-a întâmplat în cazulpreluării Asiban de către francezii de la Groupama în2008.

Cotaţiile au mai scăzut însă pe fondulcrizei economice, astfel că recent grupul austriac Uniqa a vândut27% din Astra, liderul pieţei locale de asigurări, pentru 25 mil.euro, ceea ce înseamnă un multiplu de 0,4 din primele brute de 260mil. euro subscrise de companie în 2010.Toma deţinea deja 25% dinPlatinum (fosta Clal) şi a preluat restul de acţiuni de la firmaAuto-Ekspert Limited Liability Company. Nu există date privindacţionariatul Auto-Ekspert, deoarece compania a fost înfiinţată îniunie anul trecut şi nu a depus bilanţul pe 2010 la RegistrulComerţului.

El a ocupat până la sfârşitul luniitrecute funcţia de preşedinte al Omniasig, a treia companie dinpiaţa asigurărilor, deţinută de grupul austriac Vienna Insurance.Toma este cel care a creat Omniasig în 1995.

Constantin Toma este unul dintre ceimai buni profesionişti de pe piaţa asigurărilor. El a dus Omniasigîn primele trei companii de asigurări pornind întâi ca un proiectal fostei bănci de stat Bancorex, firma fiind achiziţionatăulterior de către fondul de investiţii israelian TBIH şi apoi decătre VIG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO