Mediafax.biz Exclusiv

TotalSoft mai angajează cel puţin 50 de oameni

TotalSoft mai angajează cel puţin 50 de oameni

Autor: Adrian Seceleanu

20.02.2012, 19:29 1050

TotalSoft, unul dintre cei mai mari producători de soft de pe piaţa locală, cu afaceri de 22 mil. euro anul trecut, va angaja în acest an între 50 şi 70 de oameni.

"Pentru 2012 avem planificată o creştere a numărului de angajaţi de aproximativ 10-15% (50 - 70 angajaţi noi), principalele divizii pentru care am previzionat oameni noi fiind Charisma şi Divizia de Software", a declarat pentru ZF Ioana Cuţui, directorul de resurse umane al TotalSoft.

Compania a încheiat anul 2011 cu un număr de 490 de angajaţi, în creştere cu aproximativ 26% faţă de finalul anului 2010.TotalSoft caută şi absolvenţi, însă principala zonă de interes pentru recrutare va fi în zona oamenilor cu experienţă în business, spune managerul HR al TotalSoft.

"Suntem interesaţi şi de recrutarea unor juniori promiţători, motiv pentru care ne implicăm alături de asociaţii studenţeşti în diverse campanii derulate în facultăţi de profil din România. Focusul principal rămâne însă atragerea de resurse cu experienţă de business, în zona de consultanţă. În această zonă se interacţionează direct cu clientul şi deci background-ul tehnic profesional, alături de o bună înţelegere a verticalei clientului sunt foarte importante. Acordăm o atenţie deosebită experienţei de business pe care o au analiştii, consultanţii şi project managerii care aplică pentru un post în TotalSoft. Din punct de vedere al tehnologiilor, focusul este pe Microsoft (platforma .Net, incluzând ASP.NET, ADO.Net, folosind C#, dar şi C/C++), lumea Java, precum şi pe sisteme de operare pe dispozitive mobile (Windows Mobile 6/7, Android, iOS)."

Planurile de recrutare ale TotalSoft sunt în linie cu cele anunţate şi de alte companii locale din industria IT: un bilanţ realizat de ZF la începutul acestei luni arăta că peste 1.500 de joburi sunt disponibile pentru programatori, iar printre numele care se bat pentru a angaja români se numără giganţi ca Electronic Arts sau IBM şi SAP, pe lângă alte firme locale ca SIVECO sau BitDefender.

În acest context, candidaţii la angajare vin la interviuri solicitând salarii mai mari sau aşteptându-se ca veniturile să fie mai mari, chiar dacă în general contextul economic nu este unul neapărat pozitiv.

"Criza nu a influenţat aşteptările potenţialilor angajaţi din domeniul IT&C. Din contră, aşteptările au crescut pe fondul intrării pe piaţă a noi multinaţionale care îşi externalizează centre de inovaţie sau de suport tehnic în România. Pachetele salariale variază în funcţie de poziţie şi job în cadrul firmei, dar baza o reprezintă anumite servicii medicale, traininguri şi dezvoltare profesională, dotare tehnică de ultimă generaţie, apoi se continuă cu maşini, bonusuri de performanţă, certificări în străinătate, acces la informaţie etc.", spune Ioana Cuţui.

După ce în 2009 - 2010 companii precum Bergenbier sau Heineken au închis câteva unităţi de producţie, iar numai în 2011 de pe piaţa locală s-au retras companii ca Nokia sau Tnuva, firmele din sectorul IT au fost printre puţinele care au continuat să angajeze.

Un programator junior primeşte un salariu cuprins între 500 şi 800 de euro net/lună, iar un senior ajunge până la 1.500 - 1.800 de euro net/lună.

Angajatorii din sectorul IT au creat aproape 7.000 de joburi în ultimii patru ani, numărul de specialişti în acest domeniu ajungând la peste 28.000 de persoane (în creştere cu 30% faţă de 2008), în timp ce în toate celelalte sectoare numărul de salariaţi a scăzut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Şi salariile din IT au crescut cu 54% de la începutul crizei, salariul mediu net în acest sector ajungând la 870 de euro net, fiind de peste 2,5 ori mai mari decât media pe economie.

Şi TotalSoft a mărit salariile anul trecut, o măsură similară fiind programată şi pentru acest an.

"Da, în 2011 am avut creşteri salariale şi vom avea şi în acest an. Pachetele de beneficii sunt strâns legate de un sistem complex de factori, în care se ţine cont de rezultatul evaluărilor de performanţă, vechime în firmă, experienţă, poziţie, complexitatea proiectelor, feedback-ul clienţilor. La nivel de industrie IT, salariile au urmat propria lor tendinţă, nu prea au ţinut cont de criză şi vor continua să crească. Noi va trebui să ţinem pasul dacă vrem să continuăm să atragem oameni bine pregătiţi."

Cum va fi acest an, din punctul de vedere al TotalSoft?

"Din punct de vedere al industriei, dacă ne comparăm cu ţări precumIndia, în România vorbim de un număr limitat de specialişti pe segmentul software. Totuşi, noi avem o mare calitate: suntem foarte apropiaţi din punct de vedere cultural de cei din vestul Europei sau SUA. Acest avantaj, precum şi competitivitatea la nivel de preţuri ne avantajează faţă de oferta ţărilor din jur, ca Rusia sau Ucraina. Ne concentrăm pe atragerea de proiecte internaţionale, în care să ne manifestăm creativitatea, lucru apreciat de clienţii din Vest, care nu sunt interesaţi doar de un partener care execută. În cazul Diviziei de Software, în funcţie de numărul şi complexitatea proiectelor, vom creşte echipa cu 15-20%."

TotalSoft, unul dintre cei mai mari producători locali de software, controlat de fondul elen de investiţii Global Finance, a obţinut anul trecut venituri totale de 25,9 mil. euro, în creştere cu peste 15% şi un profit operaţional (EBITDA) de 4,5 mil. euro, mai mare cu peste 28% faţă de anul precedent. Veniturile înregistrate în România au însemnat 21,96 mil. euro, în creştere cu peste 21% faţă de cele din 2010, diferenţa provenind din implementări de soluţii complexe în conturi internaţionale, potrivit companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO