Mediafax.biz Exclusiv

Ungurii de la MKB s-au decis să vândă Romexterra Bank

Autor: Razvan Voican

25.04.2011, 19:03 97

Potrivit raportului anual pe 2010 publicat la Budapesta, preţulde vânzare care ar putea fi obţinut este estimat la aproape 2,4mld. forinţ i (circa 9 mil. euro) pe baza cash-flow-uluipreconizat, în condiţiile în care banca ar urma să înregistrezepierderi şi în 2011 şi în 2012 - chiar dacă într-o tendinţă deechilibraredin cauza creditelor neperformante.

MKB Romexterra a încheiat anul trecut cu o pierdere de 17,8 mld.forinţi (circa 64 mil. euro), potrivit standardelor decontabilitate maghiare.

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 43% faţă de 2009, până la9,3 mld. forinţi, în timp ce câştigul din comisioane s-aînjumătăţit, la 1,5 mld. forinţi.

Dealtfel, a avut pierderi şi în 2009 (circa 9,5 mil. euro), şi în2008 (aproape 20 mil. euro), rezultatul operaţional pozitiv fiindafectat de pierderile din credite nerecuperate de la clienţi. Deasemenea, banca s-a confruntat cu numeroase procese prin careclienţii au contestat executarea silită a garanţiilor.

Înacest context, în mediile bancare se discuta încă de anul trecutdespre posibilitatea ca Romexterra să fie vândută.

Lasfârşitul lui 2010 ungurii deţineau aproape 91% din capitalulbăncii, mărindu-şi participaţia cu peste 8% faţă de 2009 în urmaoperaţiunilor de consolidare a indicatorilor desolvabilitate.

Înfiinţată în 1994 la Târgu Mureş cu un acţionariat eterogen încare au figurat de-a lungul timpului inclusiv Petrom sau FederaţiaSindicatelor Libere şi Independente Petrom Ploieş ti, Romexterra afost preluată de ungurii de la MKB (a treia mare bancă maghiară) în2006, într-o perioadă în care economia şi piaţa bancară în specialerau "pe val". Anterior, MKB concurase pentru fosta BancaŢiriac.

Romexterra a încheiat anul 2010 pe locul 26 în clasamentulactivelor, înregistrând o înjumătăţire a cotei de piaţă de la 0,9%în 2008 la 0,43% la sfârşitul anului trecut. Banca mai avea activede circa 1,5 mld. lei.

Potrivit informaţiilor publicate la Budapesta în raportul anual,MKB a cumpărat anul trecut de la Romexterra compania de recuperarede creanţe Corporate Recovery Management pentru o sumă neprecizatăpublic. Societatea figurează în raportul grupului cu o pierdere de22,8 mld. forinţi (aproape 82 mil. euro).

Ungurii controlează şi Romexterra Leasing, care de asemenea aavut nevoie de majorarea capitalului.

În2010, Romexterra a rambursat către MKB Ungaria două creditesubordonate în sumă de 64,5 mil. euro şi a primit în decembrie uncredit nou de 5 mil. euro.

Rambursările au fost folosite inclusiv pentru consolidareacapitalului băncii locale prin conversia împrumuturilor înacţiuni.

Înperioada 2009 - 2010 banca a trecut prin restructurări majore, cares-au reflectat inclusiv în închiderea a circa 30 de unităţi şiconcedierea a aproximativ 400 de angajaţi până în noiembrie2010.

Deasemenea, managementul a renunţat la profilul de bancă universală,încercând să se concentreze pe nişa profesiilor liberale - avocaţi,notari, medici. În primăvara lui 2010 ungurii l-au numit preşedinteexecutiv pe Dan Sandu, adus iniţial în toamna lui 2009 cavicepreşedinte de la Millennium Bank. El l-a înlocuit în funcţia deCEO pe Adrian Radu, care a avut două mandate şi, potrivitinformaţiilor de pe piaţă, a ieşit ulterior din sistemul bancar. Deasemenea, anul trecut a fost cooptat în echipa de top managementFlorian Kubinschi, ca vicepreşedinte pe operaţiuni şi IT, el fiindfost CFO la HVB Ţiriac Bank.

Din iarna trecută MKB Romexterra a început să opereze sub un noubrand - MKB Nextebank şi a renunţat să mai utilizeze în comunicareacomercială numele Romexterra pe care îl folosise de la înfiinţare,în 1994. A devenit astfel un caz singular în care o bancă esteînregistrată formal sub un nume, iar pe piaţă foloseşte altădenumire comercială.

Germanii de la Bayern LB deţin aproape 90% din acţiunile MKB.Banca din Ungaria a intrat anul trecut pe pierdere, cu un minus de112,7 mld. forinţi (400 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO