Opinii

Adevăratele probleme ale unui corporatist din Bucureşti: Vreau apă caldă! Eu vreau să plec din ţară! 11 concluzii după alegerile locale 2020, o miză de peste 332 mld. lei, adică peste 67 mld. euro şi aproape jumătate de milion de posturi

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Adevăratele probleme ale unui corporatist din...

Autor: Cristian Hostiuc

28.09.2020, 00:20 20072

Vineri, înainte de alegerile locale, am avut o discuţie cu o prietenă din Bucureşti, corporatistă:

Mai schimbaţi şi voi tonul, m-a omorât ZF cu titlurile alarmiste (alertele de pe Facebook - n.r.) - “Analiştii anunţă dezastru!“; “Se depreciază leul!“; “O să fie inflaţie!“. O să omorâţi lumea cu panica înainte să murim toţi din cauza virusului :). Serios, schimbaţi ceva, pentru că tonul ăsta alarmist nu cred că ajută pe nimeni. Ne infectăm toţi cu pesimism! Scade economica şi copiii rămân analfabeţi. Eu îţi zic că din toate astea nu e nimic relevant. Eu vreau apă caldă :))). ... Eu vreau să plec din ţară :)). Dar asta e o altă poveste. Până una alta, schimbaţi voi tonul. Că e obosită lumea. Părerea mea!

 

Duminică, 27 septembrie, în vreme de coronavirus, au fost alegerile locale 2020, o miză de peste 83 de miliarde de lei anual, adică 332 de miliarde de lei în patru ani (peste 67 mld. euro), 50.000 de candidaţi care trebuie aleşi şi 443.000 de angajaţi în administraţia publică locală.

Nu sunt deloc bani puţini şi nici salariile din administraţia publică, care sunt mai mari decât în sectorul privat, nu sunt de neglijat.

Exit-poll-urile indică faptul că Nicuşor Dan a câştigat primăria Capitalei, dar până la numărătoarea voturilor, Gabriela Firea, primarul în funcţie, nu-şi va recunoaşte înfrângerea.

PSD a pierdut patru sectoare din Capitală.

La nivel de ţară rezultatele finale le vom afla începând de mâine dimineaţă.

Dar până atunci, câteva concluzii:

 

1. USR/PLUS este câştigător al alegerilor locale pentru că Nicuşor Dan a câştigat Primăria Bucureştiului, Clotilde Armand, un alt lider al alianţei este pe primul loc la sectorul 1, iar Radu Mihaiu, un cvasinecunoscut, este pe primul loc la sectorul doi. USR poate pretinde victoria şi la Timişoara, unde un neamţ, Domic Fritz, i-a luat faţa eternului primar Robu.


2. PSD este pierzător în alegerile locale (Ciolacu spune că dimpotrivă, pentru că rezultatul este mai bun decât la europarlamentare) pentru că Gabriela Firea a pierdut primăria Capitalei, un simbol al puterii în România, plus patru primării de sector, în faţa unor outsideri. Încă nu ştim care este rezultatul în ţară.
 

3. PSD a pierdut masiv - deşi a avut pe mână aproape toţi banii administraţiei locale plus cei aproape jumătate de milion de angajaţi, cu toate rudele lor - în faţa USR şi PNL, partide care au mizat pe un discurs împotriva ciumei roşii şi a perpetuării la putere fără să facă nimic. Uitaţi-vă la Constanţa, unde primarul în funcţie, Decebal Făgădău, a ieşit pe locul 3, primăria disputându-se între candidaţii PNL şi USR.

PSD pierde nu din cauză că Iohannis sau Orban sau Rareş Bogdan le-au făcut reclamă negativă, ci din cauza faptului că nu sunt investiţii în economia locală şi că administraţia PSD a împărţit pomeni electorale, în loc să aducă business în economie.


4. Ludovic Orban şi PNL spun că au câştigat alegerile locale pentru că vor avea cele mai multe voturi politice, adică la consiliile judeţene, care indică un rezultat al alegerilor parlamentare. Băsescu îi atrage atenţia lui Orban că a pierdut Bucureştiul pentru că, la nivelul Consiliului General al municipiului Bucureşti, PNL a obţinut numai 17%.
 

5. Ludovic Orban şi Dan Barna şi-au consolidat poziţia politică la nivelul partidelor PNL şi USR:

Orban nu este în cea mai bună relaţie de prietenie cu Klaus Iohannis, iar mulţi aşteptau să vadă care este rezultatul alegerilor locale ca să se poziţioneze şi să aleagă o tabără câştigătoare. Orban, ocupat şi cu gestiunea sanitară a acestei crize, o gestiune extrem de criticată, iese întărit din aceste alegeri.

Dan Barna, şeful USR, revine în prim-plan după dezastrul de la alegerile prezidenţiale când începuse să fie contestat în partid, dar şi ca lider la nivel naţional. Acum, prin primăriile câştigate şi prin voturile politice adunate, duce USR, bineînţeles în alianţă cu PLUS, din nou în prim-plan, complicând lucrurile la nivel politic, mai ales că relaţia acestei alianţe cu Klaus Iohannis şi cu PNL nu înseamnă şampanie şi caviar la fiecare întâlnire.


6. Traian Băsescu, deşi a pierdut, a reuşit să facă din PMP brokerul voturilor în Consiliul General al municipiului Bucureşti, ceea ce a salvat partidul şi dă ceva speranţe pentru alegerile parlamentare din decembrie.


7. Călin Popescu-Tăriceanu şi Victor Ponta nu contează pe cont propriu, aşa că trebuie să-şi găsească aliaţi. Sper ca cei doi foşti prim-miniştri să nu aibă soarta politică a lui Petre Roman.


8. Cei care sunt în intervalul de vârstă 30-45 de ani vor deveni principala masă politică urbană, de care partidele trebuie să ţină cont, mai mult decât de cei din zona rurală.


9. În Bucureşti prezenţa la vot a fost mai ridicată decât la alegerile de acum patru ani, ceea ce i-a făcut câştigători pe Nicuşor Dan, Clotilde Armand şi Radu Mihaiu. La nivel naţional, prezenţa la vot a fost mai redusă decât acum patru ani.


10. Prin câştigarea primăriei Capitalei, Nicuşor Dan poate sta la masa politică mare, nu numai prin parcuri, şi devine un duşman pentru PNL şi chiar USR pentru că poate să le încurce socotelile, având în vedere că această carieră politică de 12 ani (pentru cei care nu ştiţi, el a candidat a treia oară la Capitală) şi-a construit-o singur, prin determinare şi rezistenţă psihică la toate atacurile. Noua masă politică, cei între 30-45 de ani, s-ar putea să se identifice cu el, cu Nicuşor Dan, şi la nivel naţional.


11. Să vedem cum se vor înţelege PNL şi USR după aceste rezultate, pentru că la nivel local trebuie constituite alianţe, iar PNL mai degrabă s-ar alia cu PSD decât neomarxiştii şi talibanii de la USR.

 

Dar dincolo de rezultatul alegerilor, cele două probleme ale corporatistului rămân valabile: apa caldă şi ”Vreau să plec din ţară!”.

Să vedem cum Nicuşor Dan va da apă caldă (Gabriela Firea spune că ea a fost sabotată de ELCEN, care este în subordinea guvernului; Nicuşor Dan anunţă că va colabora cu guvernul în toate problemele Capitalei).

Iar în privinţa plecării din ţară, o dorinţă care este încă o dată puternic prezentă în rândul celor între 20 şi 45 de ani, speranţele sunt ca USR şi PNL, care au câştigat alegerile locale şi sunt favorite la alegerile parlamentare, să aibă un plan politic şi economic care să dea speranţă că în România va fi mai bine, cel puţin în următorii patru ani şi astfel, cei care vor să plece, să se mai gândească.