Opinii

Arthur Suciu: Apocalipsa ca moment electoral

29.06.2007, 18:30 15

Daca maine ar veni sfarsitul lumii, daca la orizont ar aparea nu un nor, o tornada sau un uragan, ci calaretii apocalipsei, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu ar continua sa se certe, sperand in acumularea de capital electoral. Ajunsi in iad, dupa Marea Judecata, ei nu s-ar osteni sa oblojeasca din vorbe ostile de osanditi ai Domnului. Cand esti obsedat de ceva si mai ales de cineva, apocalipsa devine un eveniment minor. Important este ceea ce se poate face cu ea, cum poate fi instrumentata politic si discursiv.
In urma cu mai multi ani, o publicatie franceza dadea vina pe presedintele de atunci, Jacques Chirac, pentru ploaia din ziua precedenta. Asa faceau, in vechime, si egiptenii, cand il acuzau pe faraon de invazia lacustelor. Acest tip de explicatie, prin care se incearca stabilirea unei cauze de ordin moral pornind de la un efect de ordin natural, ar putea sa fie totusi considerata in viitor o judecata perfect onesta. Prevad ca, nu peste mult timp, in campaniile electorale vom auzi sloganuri luate din buletinul meteorologic: "Basescu, omul care aduce ploaia", "Tariceanu, fiul secetei". PD va promite o scadere a temperaturii cu 3 grade Celsius in mediul urban, iar PSD, ca partid social-democrat, va subventiona aerul conditionat la sate. Asemenea aberatii electorale vor fi sustinute cel mai probabil de o retorica stiintifica foarte complexa, in care politicienii vor deveni neintrecuti. Vor fi inventate aparate tehnologice liberale si social-democrate, iar institutele de cercetare vor fi finantate nu de catre Ministerul Educatiei, ci de oligarhi.
Deocamdata insa, ceea ce vedem este actiunea reflexa a presedintelui ori de cate ori apare o problema cu miza nationala si electorala. Problema ca atare nu conteaza. Tot una este, pentru Basescu, daca ploua sau daca este seceta: Tariceanu sa fie vinovat. Mai este putin si, pentru inundatiile din ultimii ani si pentru seceta de anul acesta, Basescu il va face responsabil pe Tariceanu. Sa nu va mire daca intr-o zi presedintele modernizarii Romaniei va spune despre premier ca este un ghinionist! Sau ca se afla intr-o zodie incompatibila cu a sa. La urma urmelor, despre haosul politic din prezent numai ghiocul ne mai poate lamuri.
Diferenta de reactie dintre cei doi mai tine si de ritmul de activitate. Presedintele, avand mai mult timp liber, se uita mai des la televizor si observa mai repede schimbarile imagologice si climaterice. Pana sa afle Tariceanu ca este seceta in tara, Basescu a si conceput un plan, dar nu contra secetei: contra lui Tariceanu. Apoi, in timp ce presedintele vede imagini cu morti si case si teritorii devastate, Tariceanu primeste cifre si raportari. Reactia emotionala a primului se transforma in exasperare in asteptarea calculelor pe hartie facute la Palatul Victoria. In sfarsit, atunci cand rezultatele expertizei atesta ca nu este chiar o criza atat de mare, Tariceanu se intoarce si afirma ca l-a prins pe Basescu vorbind dupa ureche. Si uite-asa continua taraboiul. Seceta, in schimb?... Care seceta??
Eu stiu ca Basescu se crede foarte inteligent. Mai ales de cand a ajuns presedinte, ii merge mintea brici. Din pacate, se gandeste numai la prostii. Daca, in loc sa sara din orice la gatul lui Tariceanu, Basescu ar colabora pentru rezolvarea unei probleme, acea problema ar fi rezolvata si nu ar mai fi nevoie de nicio paruiala publica. Scandalul este o forma de eschivare si cine crede ca el este legitim si va duce undeva are acelasi tip de gandire ca si egipteanul care dadea vina pe faraon pentru invazia lacustelor.
La 1 ianuarie 2007 am intrat in Uniunea Europeana. S-ar zice ca am devenit o tara cu viitor. De ce, atunci, dupa aceasta admirabila deschidere, dupa cresterea entuziasmului nostru, presedintele se grabeste sa ne aduca apocalipsa mai aproape? Raspuns: pentru ca stirile pozitive nu sunt stiri. Sfarsitul lumii este, cel putin, interesant si intens; apocalipsa este un excelent moment electoral.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO