Despre majoritatea celor puţini sau de ce nu poate statul să-mi ceară să plătesc taxe şi impozite concomitent cu acceptarea politicienilor needucaţi fundamental, uman şi profesional!

11 mar 2013 Autor: Madalin Niculeasa

Deunăzi citeam în presă că 15% dintre români produc 50% din PIB. Astăzi (7 martie) preşe­dintele Băsescu spunea că majoritatea poli­tică nu este mai presus de Constituţie. Tot astăzi, preşedintele Senatului menţiona ideea de cantitate în procedura de generare a modifi­cărilor constituţionale.

Există o paradigmă cantitativă, universal aplicabilă atât în mediul economic, cât şi în cel politic sau social. Această paradigmă dă prioritate celor mulţi la număr şi ignoră cu desăvârşire pe cei puţini sau, altfel spus, au întâietate cei mulţi după număr în detrimentul celor care produc mult după calitate. Astfel se întâmplă şi când se dimensionează sistemul de impuneri, dar şi când se stabilesc alocaţiile bugetare, după cum în termeni cantitativi se gândeşte şi când se modifică Constituţia.

Dincolo de aceste raportări contabile, mai mult sau mai puţin exacte, rămâne o realitate vizibilă zi de zi, anume aceea a micşorării numărului actorilor care generează calitate pentru cei mulţi. Majoritatea cantitativă este din ce în ce mai greu de susţinut de majoritatea calitativă.

Dacă mie mi se cere să-mi pese de stat şi de cei mulţi, invocându-se efectul pozitiv al principiului solidarităţii pentru a mă „convinge“ să plătesc taxe şi impozite, aş vrea să prind ziua în care şi statului îi pasă de mine, ţine seama de nevoile mele, nu multe şi nici exagerate, întrucât şi eu am dreptul să-i fac opozabil efectul negativ al principiului solidarităţii, anume acela de a trata cu responsabilitate resursele pe care i le pun la dispoziţie.

Nimeni nu poate să-mi ceară şi să plătesc taxe şi impozite, dar şi să suport calitatea umană şi profesională precară care se manifestă în jurul statului, întrucât nu am niciun motiv după cum nu am nicio culpă pentru a trăi într-o astfel de situaţie. Nu plăteşte nimeni taxele şi impozitele pentru ca Băsescu, Antonescu sau Ponta să scoată din răgăliile politicii oameni care să corespundă anumitor criterii, minoritar acceptate. Dacă-mi vor banii pentru taxe şi impozite, au obligaţia să scape de politicienii prost educaţi, profesional şi uman.

România a devenit ţara celor mulţi şi în niciun fel a celor puţini. Solidaritatea unilaterală a celor puţini faţă de cei mulţi este o obligaţie constituţională, înscrisă, din păcate în ADN-ul social al conştiinţei naţionale. Problema este că nu se ţine seama de ceea ce produce calitatea, adică de faptul că, din nefericire, tot cei puţini generează această acumulare calitativă.  Majoritatea celor puţini se impune prin volumul de calitate generat şi de aceea ar trebui să fie băgaţi în seamă de cei care se raportează la unii sau la alţii atunci când generează politici publice.

Majoritatea celor puţini împinge sistemul inerţial înainte şi permite celor mulţi după număr să beneficieze de serviciile publice necesare. Aceasta în condiţiile în care ipocrizia sistemică este foarte mare sub acest aspect, în sensul că plătesc pentru servicii care nu mi se întorc niciodată, direct sau indirect.

Majoritatea celor puţini are unul dintre cele mai mari niveluri de conformare voluntară la plata taxelor şi impozitelor, aceasta în ciuda ineficienţei folosirii banului public. Sunt de acord că statul educă, dar, în egală măsură, sunt de acord şi că statul se educă, or, sub acest aspect nu cred că va mai trece multă vreme până ce vom asista la aşa-numitele greve fiscale individuale.

Majoritatea celor puţini generează pe orizontală şi verticală cantitate şi calitate, aceasta chiar dacă convieţuieşte într-o ţară în care un pre­şedinte de consiliu judeţean se revoltă la propriu atunci când un ministru le cere să plătească.  Majoritatea calitativă trăieşte şi se manifestă în mediul economic şi social şi nu intră în politică după cum nu tinde spre poziţii politice atunci când simte că mediul este prea competitiv şi prea profesional pentru a reuşi. Această majoritate pune capul în pământ şi merge mai departe chiar şi atunci când s-a întâlnit cu eşecul.

Majoritatea calitativă nu poate fi păcălită de o campanie electorală întrucât aceasta este educată şi informată zi de zi. Poate de aceea nu este atât de interesantă pentru mediul politic, întrucât nu este o masă de manevră pentru politicieni.

Mădălin Irinel Niculeasa - avocat coordonator al firmei Niculeasa Law Office

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2013

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Mădălin Niculeasa
, politicieni
, impozite
, taxe
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 7 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (7):
Marius - 11 martie 2013, 11:55

Foarte interesant articolul si din pacate apar rar asemenea articole in care suntem aparati acei mici intreprinzatori care prin efortul nostru sustinem o parte consistenta din economia nationala si din PIB dar care nu ne-am implicat in politica ca sa ne aparam interesele si nici nu ne permitem sa ne angajam avocati ca sa ne apere interesel.
Din pacate noi suntem considerati o entitate neglijabila atunci ar trebui ca, cuvantul nostru sa fie ascultat dar suntem urmariti si sanctionati atunci cand intarziem la plata contributiilor la bugetul statului (chiar daca asta se intampla din motive obiective) asa se face ca acest stat de "drept" este pentru unii muma iar pentru altii ciuma.

P.S. Din pacate am observat ca in Ziarul Financiar opiniile postate nu sunt niciodata publicate asa ca am sa ridic aceasta problema si pe alte forumuri ca lumea sa stie asta.

Un adolescent la vremea Revolutiei - 11 martie 2013, 10:48

D-le Niculeasa, FELICITARI! Este primul articol care prezinta realitatea economica contemporana fara perdele. Daca Romania doreste sa evite falimentul national pe termen mediu (va interveni imediat ce datoria externa va ajunge pe la 80%) sa nu ne alaturam Greciei, atunci clasa politica trebuie sa devina partenerul cel mai apropiat al antrepenorilor romani, sa le sustina ideile privind succesul afacerilor Romanesti astfel creand competitivitatea economiei nationale si pe cale de consecinta sociala a Romaniei. As mai adauga faptul ca, la fiecare 1 expert profesional pierdut de Romania prin emigrare catre tari precum Germania, Romanii pierd un generator de taxe si impozite pentru cel putin 1-3 persoane care in prezent depind de solidaritatea sociala dar care, in plus, ar genera pe oriziontala si verticala alte 3-5 locuri de munca, reducand somajul si crescand prosperitatea Romaniei ca si natiune. La mai multe articole!

Ciprian Bardan - 11 martie 2013, 10:36

Cati din cei 15% cei mai activi romani au fost la vot, sau ii intereseaza politica. NU poti sa-ti aduci aminte de politicieni doar in ambuteiajele dintre Sinaia si Predeal de duminica dupa masa sau cand iti vine decizia de impunere de la fisc. Trebuie sa faci un efort de cateva ore inainte de alegeri sa studiezi cu cine sa votezi (nu dupa Antena 3 sau Realitatea sau alt TV de Stiri) si sa faci un efort de 15 min intr-o anume Duminica sa te duci sa votezi. NU sa fie PPDD in fruntea tarii ca un paduche si sa castige unii cu 70% si dupa un an tot ei sa se lamenteze cum ii impiedica Base sa imbogateasca Tara .

Ovidiu Biciin - 11 martie 2013, 10:17

Buna ziua,

Nu stiu daca fac sau nu parte din cei 17% care produc 50% din PIB-ul Romaniei. Cred ca nici nu are o prea mare importanta, atat timp cat sunt intru totul de acord cu cele exprimate de domnul Niculeasa in articolul dumnealui. Vreau sa ii felicit deopotriva pe domnul Niculeasa pentru articol si pe cei de la Ziarul Financiar pentru faptul ca l-au publicat.
Cred ca aparitia unor astfel de articole are darul de a crea si trezi in constiinta acestor 17% a ideii ca reprezinta o forta in viata sociala si economica a acestei tari. Ar fi extraordinar, daca s-ar putea agrega si consolida si o forta politica care sa reprezinte cu adevarat interesele acestor 17%.

onc mircea - 11 martie 2013, 10:03

De mult nu am mai citi un articol asa de bun, felicitari pentru articol Dl. Niculeasa

Alexu - 11 martie 2013, 09:13

Daca 15% din ei produc 50 % din PIB , atunci de ce taxele platite de ei nu sunt 50 % din PIB ??
Poate 10 % .... ca astia oricum nu platesc 82% ca palmasii !!!
IPOCRIZIE !!!

BTG - 11 martie 2013, 09:08

Oameni de afaceri nu va mai vaitati, faceti cum a facut acel afacerist din Cehia, a investit 100k euro pentru a demasca caracatita politicinilor si a dus la demisia presedintelui! La noi nu face nimeni asta, majoritatea sunteti mana in mana cu politicienii ca sa jupuiti consumatorii. De ce nu sare tiriac sau hagi sau nadia cu 100k euro sa demaste politicinii corupti care fac atata rau acestei tari daca chiar le pasa de Romania?

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide