Opinii

Diana Roşu şi Teodora Marinescu, PwC România: Grupurile fiscale din România se pregătesc pentru declararea efectivă a impozitului pe profit consolidat. Ce paşi urmează

Diana Roşu şi Teodora Marinescu, PwC România:...
14.03.2023, 10:36 181

Cu câteva luni înainte de îndeplinirea termenului de declarare a impozitului pe profit pentru anul fiscal 2022, ANAF a publicat ordinul pentru aprobarea formularului 101 aferent grupului fiscal şi pentru actualizarea formularului 101 individual. Este vorba despre Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 310 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 101 Grup fiscal „Declaraţie consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, precum şi pentru modificarea şi completarea OPANAF nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit”.

Ordinul urmează să fie aplicat pentru declararea impozitului pe profit datorat de companiile care au optat pentru înfiinţarea unui grup fiscal incepand cu anul 2022.

Cesemodifică?

Noutatea este introducerea unui formular destinat companiilor care aplică sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit conform prevederilor Capitolului IV^1 ”Reguli privind consolidarea fiscală în domeniul impozitului pe profit” din Codul fiscal. Prevederile actuale ale Codului fiscal stabilesc că liderul grupului este singura persoană obligată sa depună declaraţia fiscală în numele grupului şi a tuturor membrilor săi, însă lipsea instrumentul de declarare.

Ce au de făcut membrii grupului fiscal în acest caz?

Instrucţiunile prezentate în anexa nr. 2 la ordin vin cu o serie de lămuriri în ceea ce priveşte obligaţiile declarative ale persoanei juridice responsabile (liderul grupului) şi  membrilor pasivi ai grupului fiscal, astfel:

  • Fiecare membru al grupului fiscal completează formularul 101 individual şi îl transmite semnat electronic către liderul grupului;
  • Liderul grupului completează formularul 101 aferent grupului fiscal prin însumarea algebrică a rezultatelor fiscale determinate în mod individual de fiecare membru prin formularul 101 individual;
  • Liderul grupului transmite prin mijloace electronice formularul 101 Grup fiscal către organul fiscal competent de care aparţine acesta, impreună cu formularele 101 intocmite în mod individual de către membrii grupului.

Ordinul nu oferă multe lămuriri esenţiale, din punctul nostru de vedere - unele de natură formală, altele de natura substanţială, de exemplu dacă liderul însuşi, în calitate de membru,  este obligat să întocmească şi să depună şi un formular 101 individual ca membrii pasivi sau doar declaraţia consolidată, cum se depune tehnic o arhiva de declaraţii (ca în cazul bilantului?), cum se împarte impozitul pe profit între membrii grupului şi, mai exact, ce primeşte membrul care “cedează” celorlalţi membri pierderea sa fiscală cu care aceştia îşi reduc profitul impozabil, dacă se va ajunge la o dublă  utilizare sau nu a aceleiaşi pierderi fiscale (în declaraţia fiscală consolidată şi în declaraţia fiscală individuală din anul în care cel care acum îşi cedează pierderea va avea profit fiscal) etc.

Cum trebuie privită şi tratată pierderea fiscală?

ANAF împarte pierderea fiscală în două etape: înainte de înfiinţarea grupului fiscal (IGF) şi după înfiinţarea grupului fiscal (DGF) şi se tratează diferit, ţinându-se cont de tipul ei. Acest aspect reprezintă o clarificare expresă de ajutor, care nu reiese ca atare din textul actual al Codului fiscal:

  • Pierderea fiscală obţinută de un membru al grupului IGF poate fi inclusă doar in formularul 101 individual (nu şi în cel consolidat);
  • Pierderea fiscală obţinută de un membru al grupului DGF se include în ambele formulare (reduce şi profitul grupului, nu doar al companiei care are pierderea).

Cum se declară impozitul pe profit în timpul anului?

Ordinul publicat de ANAF, deşi include în formularul 101 şi impozitul trimestrial, nu face referire la formularul prin care se va declara impozitul pe profit trimestrial de către grup (formularul 100 consolidat).

În prezent, formularul 100 ”Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” este utilizat de către contribuabili pentru a declara trimestrial impozitul pe profit, ceea ce ne duce cu gândul că trebuie sa vedem cat mai repede noi propuneri legislative privind şi formularul 100.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO