Opinii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Mediul de afaceri – bocete neîntrerupte, critici de pe margine, resemnări contemplative, jeluiri la ambasade şi Bruxelles. Veriga slabă. Dacă tot se crede grozav, de ce nu se instalează la Cotroceni, la Parlament, în Victoriei, ca să guverneze?

Dragoş Damian, CEO Terapia: Mediul de afaceri – bocete...

Autor: Dragos Damian

21.04.2023, 15:04 1319

Sigur ca este usor sa dai vina pe politicieni pentru modul in care este condusa Romania astazi, sa-i injuri pentru coruptie, risipa si incompetenta pe Marcel Ciolacu si pe Nicolae Ciuca. La

fel, este convenabil sa dai vina pe Klaus Iohannis pentru sistemul de educatie sau pe Alexandru Rafila pentru cel sanitar. Sau pe Petru Daea pentru modul in care sunt pusi la pamant fermierii romani sau pe Marius Budai pe deficitul de forta de munca sau pe Florin Spataru pentru ca ajutorul de stat pentru industria de prelucrare nu ajunge in industria de prelucrare sau pe Lucian Bode ca Romania nu este bine organizata administrativ sau pe europarlamentari ca nu am intrat in Schengen.

Si sa nu uitam, este usor sa dai vina pe Sorin Grindeanu ca pica trenurile de pe sine sau ca se fura prin duty-free-uri.

Si, bonus de convenabil, este eficient sa dai vina pe pandemie, inflatie, razboi si alte crize suprapuse ca sa stai cu mana intinsa la cei enumerati inainte ca sa-ti dea ajutor de stat. Dupa care sa cresti preturile dand noi sensuri cuvantului “specula” si sa faci profituri inimaginabile acum 3-4 ani.

Dar ce a facut efectiv mediul de afaceri pentru a schimba modul in care este guvernata Romania si a antrena schimbare, oricare ar fi aceea?

Mediul de afaceri constata cu surpindere ca si in 2023 e multa coruptie in tara. Nu se poate asa ceva, de cand a aparut? Si de buna seama, este de vina doar cel care primeste, nu si cel care da.

S-a prins de asemenea, tot in 2023, ca avem nevoie de reorganizare teritoriala pentru a reduce birocratia. Tema a fost pusa in discutia publica de Vasile Dancu si Emil Boc inca din 2011, unde era mediul de afaceri cand cei doi au fost “executati” pentru indrazneala? 

Mediul de afaceri ne explica in ultima vreme cu ingrijorare faptul ca avem un mare deficit de forta de munca. Striga toti consultanti despre asta de mai bine de 5 ani, ce masuri a luat mediul de afaceri, in afara de a comanda muncitori asiatici?

Si ca nu mai producem mai nimic in tara. A trebuit sa ajungem la deficit de balanta comerciala de 35 miliarde de Euro ca sa se prinda mediul de afaceri? Si ultima gaselnita, ne comparam cu tari din EU care la acelasi PIB cu Romania au excedent bugetar si / sau de balanta comerciala. Ce comparatie este aceea?

Sau ca sistemele de sanatate si de educatie sunt neperformante si au nevoie de reforma. Daca mediul de afaceri nu devine partener al Ministerelor Sanatatii si Invatamantului este imposibl de facut reforma. Apropos, ce cota din mediul de afaceri este angrenata in invatamantul dual preuniversitar, in consortiile de invatamant, in parteneriate cu universitatile, pentru a dezvolta resursa umana? Cu siguranta sub 5%.

Sau ca banii din ajutoarele de stat nu ajung unde ar fi mai mare nevoie de ei. Ce surpriza! Pai daca dam ajutor de stat everything everywhere all at once, fara ca mediul de afaceri sa participe la elaborarea de criterii, sigur ca banii nu ajung in regiunile si la sectoarele de unde Romania poate extrage cel mai bun randament al investitiei.

Avem doua medii de afaceri, aferente celor doua economii. Mediul de afaceri “de la suprafata”, organizat strategic in grupari narcisiste sau expirate, coboara din cand in cand din birourile de clasa A in salile de conferinte de 5* de unde transmite instructiuni in powerpoint-uri spectaculoase despre buna guvernare a Romaniei. Asta in timp ce mediul de afaceri “din subteran” lucreaza la foc continuu, isi vede de evaziunea fiscala si munca la negru (estimate la 100 miliarde Euro in 2022) si isi plaseaza secretari de stat prin ministere (explicatia inflatiei acestora) care le dau cu dedicatie legi, facilitati, amnistii.

Ambele tabere sunt insa total sincronizate atunci cand stau cuminti la coada sa mai vanda ceva sistemelor publice, sa primeasca o pomana din fonduri europene, niste banuti din ajutorul de stat, un proiect pe PNRR.

Cand se va implica mediul de afaceri, cu drepturi dar si obligatii, la guvernarea Romaniei, in loc sa critice intr-una de pe margine? Cand va intelege mediul de afaceri ca trebui sa se instaleze la Cotroceni, la Parlament si in Victoriei, daca crede ca trebuie modernizat modul in care Romania este guvernata?

Daca mediul de afaceri nu intra in joc atunci sa-si vada linistit de afaceri – care merg foarte bine, dovada cifrele - dar sa nu mai critice politicienii de la guvernare.

 
 
GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)