Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: ''E vremea escrocilor!''

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: ''E vremea escrocilor!''

Autor: Dragoş Dragoteanu

12.11.2023, 22:32 13071

Afirmatia din ghilimele apartine unui fost mare avocat si judecator, iesit de mult la pensie. Mi-a spus-o atunci cand m-am dus sa-l consult intr-o speta de escrocherie comerciala. Ai contract. Ai proces castigat. Ai sentinta, definitiva si irevocabila. De fapt, n-ai ce trebuie! N-ai tara care sa te apere de escroci. N-ai legi care sa puna hotii la punct. Nu exista motivatie politica, care sa lase justitia sa faca dreptate pana la capat. Atat s-a putut, in 33 de ani de economie de piata libera.

Unele legi sunt atat de permisive si neclare incat, daca sunt bine cunoscute de escroci sau de avocatii lor, devin un mare atuu in fata celor pagubiti. In cele din urma, cel mai pagubit ramane statul roman, deoarece pagubitii se lasa de afaceri atunci cand vad ca dreptatea din legi este -in unele cazuri- o poveste de adormit copiii.

 Dintr-o experienta de peste 30 de ani in afaceri, am observat ca un escroc cu o minima inteligenta premediteaza faptele ilicite, cu o ''viziune'' de mare afacerist. Uneori, teapa trasa partenerilor sau statului roman produce o euforie inegalabila, care-l motiveaza sa mearga inainte pe acelasi drum. Am intalnit chiar hoti de mare calibru, ”credinciosi” nevoie mare, care dupa ce furau o suma importanta de bani se duceau umili la biserica sa doneze o parte din ''profit''. Asa se simteau iertati si continuau sa caute alte ”donatii”. Probabil, asa s-au construit multe din cele peste 25.000 de biserici noi, dupa 1990.

 ANAF, aceasta institutie depasita, care face orice numai datoria nu si-o face, nu este capabila sa propuna Parlamentului un draft de noi legi, care sa mai estompeze din bucuria hotilor de a face rau altora si tarii. ANAF, daca si-ar face datoria, ar trebui sa stie exact care sunt teparii statului si ai altor firme, inclusiv ai persoanelor fizice. Dar, nu-i asa, mai bine te „digitalizezi” si mai ai nevoie de inca un sfert de secol sa faci o baza de date cu teparii patriei.

 Daca tot s-a facut un registru al persoanelor vinovate de violenta domestica/ agresiuni sexuale si, sper!, se va face si un registru al consumatorilor de droguri, poate se inspira si ANAF si ne pune la dispozitie o lista cu escrocii patriei, ca sa ne ferim de ei si sa avem un reper mai bun cu cine merita sa facem afaceri in viitor. Daca nu, propun sa ceara oficial  antreprenorii corecti desfiintarea acestei institutii, ca oricum am devenit primii in Europa la evaziune fiscala!

 Bunaoara, revenind la asa-zisii ''oameni de afaceri'', acestia beneficiaza de clementa ANAF si, mai ales, de lipsa de reactie a autoritatilor statului, care ar putea sa le interzica sa mai faca afaceri in Romania. Nici ei, in nume personal, nici pe numele parintilor. Copiii doar mostenesc genele, in unele cazuri. Ca fapt divers, va aduc aminte ca la ASE exista un lector, fiu de fost puscarias celebru, care preda bine merci, desi a fost si el condamnat, e adevarat cu suspendare! Ar putea sa predea un curs interesant: ''Cum sa furi statul, in familie!'.' Imi asum ceea ce scriu, ca de obicei...

 Ma tem ca va mai curge multa apa pe Dambovita pana cand legile vor fi schimbate. Altfel, escrocii patriei care dau tepe dupa tepe, deschid alte firme si fenomenul se repeta pana cand se plictisesc si, eventual pleaca din tara, ca sa vada cum functioneaza... globalizarea. Acum vreo 20 de ani scriam despre un fost ''celebru'' deputat ca e un tepar ordinar. De abia acum zace in puscarie, dupa ce fugise din tara! Romaniei i-a trebuit doua decenii sa se convinga de acest lucru, desi eu- ca simplu antreprenor- faceam dovada cu acte si fapte ca este un escroc. Ca el sunt multi, timpul a trecut, dar lucrurile nu s-au schimbat mai deloc

 Ce pacat ca judecatorii si procurorii nu pot sa scrie legi noi. Cu cazuistica intalnita, munca lor ar fi incununata de rezultate mai bune, care s-ar vedea rapid si in societate. Dar, numai politicienii au acest drept de a legifera si ei se apara intai pe ei si interesele de grup sau de partid. Cu asa politicieni poti sa mori cu dreptatea in mana, sa dai faliment, sa-ti pierzi sanatatea sau familia, sa pierzi increderea in tine sau sa te lasi de afaceri.

Daca pierzi increderea in propria tara e cel mai putin grav, ca macar ai posibilitatea sa pleci unde vezi cu ochii. ''E vremea escrocilor!''... Orice tara are ''tepari'', dar ai nostri au si legi favorabile.

Dragos Dragoteanu Certified International Property Specialist

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO