Opinii

Economia este in deriva, dar administratia este in colaps. Cine pe cine poate salva? Opinie de Sorin Pislaru

21.06.2009, 17:39 17

Disensiunile dintre partidele aflate la guvernare, PD-L si PSD, arata ca cel mai prost scenariu este pe cale sa se intample: in loc sa avem doua partide care sa se inteleaga sa scoata Romania din criza, avem la putere doua partide care nu se inteleg si, mai rau, accelereaza criza.

Cat timp economia a crescut si cele trei partide care au facut pana acum la putere combinari de doi luate cate doi (PNL a fost aliat cu PD-L, apoi cu PSD, inainte de actuala coalitie) s-au certat, efectele nu au fost atat de proaste.
In anii 2006-2007, managerii si proprietarii de companii chestionati de Ziarul Financiar vorbeau chiar de fenomenul "decuplarii" intre deciziile politice si mediul de business.
"Nu ne intrebati de criza politica. Nu ne intereseaza ce fac politicienii, business-ul merge", spuneau invitatii la ZF Expert, sedintele de redactie ale ZF la care participa experti din mediul de business, cand ajungeam la subiectele politice.
Din 2005 incoace, mediul de business a apasat Fast-Forward de fiecare data cand era vorba de mediul politic. Parea ca suntem in tara ideala. Sigur ca mai erau plangeri pe la colturi, mai ales privind mult discutatele autostrazi.
Dar businessul era prea ocupat de cresterea preturilor la case si cu saritul de la un job la altul ca sa critice dur si sa ceara performanta de la o administratie care, desi a ajuns sa aiba la dispozitie de doua ori mai multi bani in 2008 decat in 2004, nu a produs nimic.
In lipsa presiunii, si avand in varf, culmea, chiar oameni din business care s-au complacut de fapt doar in acordarea de sinecuri, administratia centrala (si mai ales cea locala) s-a dezvoltat monstruos.
Lipsa de transparenta in angajarile facute pe bani publici este cauza principala. In loc ca fiecare institutie publica, centrala sau locala, sa aiba pe site toata schema de personal, ce posturi are disponibile, pe ce salarii si cand au loc concursurile, aproape toate angajarile se fac prin interventii.
Multi dintre primari au ajuns mai rau decat prim-secretarii de pe vremea lui Ceausescu - au si afaceri, mai mult sau mai putin la vedere si dicteaza tot in feudele lor. Functia administrativa a ajuns, ca si functiile din sistemul medical public, o acoperire pentru banii proveniti din alte surse - fie direct mita, fie prin comenzi pentru anumite firme care intorc politicienilor serviciile facute. 
In politie, in administratie, in asa-numitele deconcentrate au urcat in functii mai ales absolventi de facultati particulare, care au avut nevoie numai de hartiile numite diplome, de multe ori pur si simplu cumparate, pentru a avea o acoperire directorul de la personal sau cine a decis angajarea.
Numai ca dintr-o data acum i se cere acestei administratii, acestor primari si acestor functionari care nici nu stiu sa citeasca si sa scrie bine, eventual sa deschida un Excel, sa relanseze economia.
Businessul s-a invatat sa nu discute problema coruptiei - noi sa ne facem treaba, ca oricum toata lumea fura in tara asta. Problema este ca acceptarea indelungata a acestei derive creeaza monstri. Daca nu ramane cat de cat o calitate a serviciului public, se duc de rapa si cele mai curate afaceri, pentru ca sistemul per ansamblu se scufunda.
Nu vrea nimeni sa-si aminteasca de Bulgaria anilor '97-'98, inainte de decizia de a introduce consiliul monetar. In haos nu castiga nimeni, chiar daca sta la Monte Carlo. Cu cat sunt acceptate mai departe fraudele si nu sunt date exemple la nivel mare de pedepse, cu atat riscul de alunecare pentru societate si economie este mai mare. 
Faptul ca nu exista niciun ministru condamnat pentru coruptie, la 20 de ani de cand "hrebenciucul" era proclamat unitate de masura a coruptiei pe prima pagina a cotidienelor, este o masura a lipsei de forta a institutiilor statului.
Dar a fost vreodata altfel? Exista sanse ca cineva, pus intr-o functie publica, adica sa aiba grija de banii altora, sa nu intre in ei?
Se poate trai din salariu in administratia publica, in justitie, in politie sau in armata, in invatamant sau in sanatate si se pot organiza concursuri transparente pentru aceste functii astfel incat sa se intre (macar in parte) numai pe competenta? Da?
Atunci cei care chiar traiesc din salariu trebuie sa ia puterea in aceste organizatii si sa-i scoata pe tusa pe ceilalti. Cu orice pret. Daca cei care traiesc din salariu - in administratie, in business - nu se aliaza si nu ii deconspira pe cei care fura, sa nu se vaite. Vor avea ce merita.
Un profesor de matematica care a predat o perioada in Statele Unite povestea ca, la un moment dat, i-a sugerat unei colege de nationalitate americana sa dea o nota de trecere unui student care avea o lucrare intre 4 si 5 (in note echivalente romanesti), ca sa nu se mai complice. Dar americanca i-a raspuns: "Esti nebun? ~sta ne face maine podurile".
In ritmul de deresponzabilizare cu care sunt tratate probleme publice in Romania, vom avea emotii in curand la trecerea podurilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO