Opinii

Iliescu - din atu electoral o pacoste

20.06.2005, 19:12 12

In luna mai, dupa faimosul Congres al PSD, care a ales o noua conducere, Ion Iliescu facea pe suparatul si acuza "complotul din culise" care pusese la cale rasturnarea sa de la putere. Nu voia sa mai detina nici un post de raspundere in conducerea partidului pe care l-a fondat si abia accepta sa fie prezent la lucrarile Senatului. In presa, se ventila ideea ca s-ar gandi sa o rupa cu PSD si sa infiinteze un nou partid. Dar din cei mai devotati sicofanti adepti ai sai, nimeni nu se ingramadea sa urmeze o asemenea cale aventuroasa, cu exceptia lui Ion Talpes, dar si acesta a tinut sa-i faca o vizita de curtoazie presedintelui Basescu ca sa-i ofere serviciile. Pe atunci si Adrian Nastase si Mircea Geoana se cazneau sa gaseasca o formula onorifica menita a salva acel capital electoral, in special in zona rurala, pe care-l atribuiau lui Iliescu.

In iunie a venit insa aniversarea mineriadei si pesedistii s-au trezit cu o mediatizare a rolului Iliescu pe toate canalele de televiziune si cu pagini de ziar consacrate tristelor evenimente, fiecare cotidian straduindu-se sa produca fapte noi si senzationale. S-a intamplat ca peste aceasta dramatica aniversare sa se suprapuna ancheta Parchetului Militar condusa de generalul Dan Voinea. Invitat la Parchetul Militar, senatorul Iliescu si-a trimis avocatul, cu motivatia ca Iliescu se afla in convalescenta in urma interventiei pe cord operata in 16 mai. Avocatul Ghergovan Radu Silanescu, neobisnuit cu tirul intrebarilor ziaristilor, a scapat porumbelul pe gura, declarand ca Iliescu este chemat la Parchet ca "invinuit" si a si desfasurat paleta infractiunilor care i se pun in carca - de la distrugere si vatamare corporala, viol si insulte savarsite de minerii lui Cozma la crime impotriva umanitatii. Peste toate acestea, a cazut ca o placinta si achitarea lui Miron Cozma care peste noapte a devenit "opinion maker", cu aproape zilnice conferinte de presa din cuibusorul sau din Timisoara, unde se afla in gazda fiului sau.

Riposta lui Iliescu nu a intarziat sa se faca auzita: "Eu vinovat? Eu vinovat? Este un fals, o porcarie si o provocare din partea unor indivizi care o fac pe victimele".

Este cunoscuta teza sa: faptele rebelilor din Piata Universitatii (pe care i-a numit "golani") sunt mai grave decat cele ale minerilor, deoarece rebelii au provocat vandalismele din 13 iunie, cu incendierea masinilor si devastarea unor institutii ale statului. Deci invazia minerilor in 14 si 15 iunie a fost efectul acestor vandalisme si cei vinovati de cele intamplate in 13 iunie trebuie sa fie trasi la raspundere.

Nu stiu in acest moment ce forma judiciara va produce ancheta Parchetului Militar. Lucrurile s-au complicat, pentru ca intre timp au fost descoperite dovezi ca executivul prezidat de Iliescu, premier fiind Petre Roman, a emis ordine catre armata, ca sa intervina pentru instaurarea ordinii si ca urmare unele din victime au fost impuscate de unitati militare. Desigur, ancheta va trebui sa descopere si cine au fost civilii care i-au condus pe mineri la sediile partidelor politice si ale liderilor opozitiei, deoarece este evident ca minerii din Valea Jiului nu se descurcau singuri prin cartierele si strazile Bucurestiului.

Vasazica, Ion Iliescu este nevoit in acest moment sa faca fata unor atacuri venite din doua directii: ancheta mineriadei din iunie 1990 si acuzatiile lansate de Miron Cozma. In aceste conditii - scriu ziarele - Iliescu si-a cusut gura. "Nu ma intereseaza" - a comentat Iliescu declaratiile lui Cozma sau "Nu va mai agitati degeaba, ca nu va spun nimic".

Eu nu cred ca Iliescu se va rezuma la "no comment". El este prea volubil si locvace pentru a se rezuma la aceste formule monosilabice. In orice caz, de unde Iliescu reprezenta pentru PSD un atu electoral, el a devenit pentru PSD o pacoste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO