Opinii

Încă un an de ineficienţă a administraţiei

Autor: Adrian Seceleanu

22.12.2011, 00:02 334

Anul 2011 este încă unul marcat de ineficienţa autorităţilor în gestionarea industriei locale IT&C, iar cel mai bun exemplu este ratarea ocaziei de a absorbi fonduri nerambursabile de 84 mil. euro de la Uniunea Europeană pentru a îmbunătăţi infrastructura de acces la internet în zonele defavorizate.

Ministerul Comunicaţiilor a avut atât de multe ezitări în ultimii ani în legătură cu acest proiect şi l-a modificat de atât de multe ori încât concretizarea lui ar putea fi ratată chiar dacă România are unul dintre cele mai slabe scoruri din UE la procentul din populaţie care foloseşte servicii de net de mare viteză.

Nu aveţi nicio scuză să nu faceţi per­formanţă, pentru că aveţi aici o industrie locală IT&C extrem de performantă şi bine dezvoltată, îi spunea recent într-o conferinţă publică Sorin Mîndruţescu - şeful filialei locale a producătorului de soft Oracle România, ministrului comuni­caţiilor Valerian Vreme.

Dar MCSI se încăpăţânează să de­monstreze că se poate să ai în ţară zeci de mii de oameni angajaţi de unele dintre cele mai mari companii IT&C ale lumii şi totuşi să ai un sistem public aproape la fel de ineficient ca acum 15 ani în ce priveşte utilizarea IT-ului.

Ce înseamnă acest lucru mai exact? Uitaţi-vă la agenţii de vânzări care merg la chioşcuri cu un smartphone în mână pentru a prelua comenzile, şi uitaţi-vă cum agenţii de la Poliţia Rutieră stau şi scriu amenzile cu pixul, la fel ca pe vremea lui Ceauşescu.

E posibil ca poliţiştii să folosească maşini mai bune, însă instrumentele care le-ar permite să fie mai eficienţi şi poate să nu-şi irosească timpul scriind aceleaşi şi aceleaşi fragmente de text în loc să le extragă dintr-o bază de date le lipsesc. Aţi luat amenda şi aţi plătit-o, dar trebuie să trimiteţi chitanţa prin poştă la poliţistul care v-a aplicat-o, pentru ca el să nu vă amendeze din nou? Acest lucru se întâmplă şi pentru că preşedintele, premierul, ministrul comunicaţiilor, al finanţelor, al să­nătăţii spun că vor, dar în realitate blochează unificarea sistemelor IT ale statului.

Este încă un an dezamăgitor din acest punct de vedere.


Adrian Seceleanu este editor ZF / business hi-tech

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO