Opinii

Ioana Matei, Business Magazin: România văzută şi altfel. Opt lucruri pentru care poate ar trebui să fim recunoscători, uneori, că trăim aici

Ioana Matei, Business Magazin: România văzută şi...

Autor: Ioana Matei

27.08.2023, 12:08 774

Recunosc că mă număr printre cei care au tendinţa să observe mai des lucrurile mai puţin plăcute la ţara noastră – poate este şi defect profesional, având în vedere că deseori scriem despre birocraţie, servicii proaste, lipsa infrastructurii dezvoltate şi în consecinţă a investiţiilor pe care le-ar putea atrage aceasta etc. etc. De aceea opinia unui străin care trăieşte şi vorbeşte despre ţara noastră este deseori ca un duş rece, care-mi aminteşte totuşi că lucrurile nu stau chiar atât de rău pe cât le percepem noi. De data aceasta mi s-a întâmplat asta citind materialul de la rubrica Expat în România scris de Vlad Nedelcu, un elev de doar 17 ani care a fost la noi în practică alături de colega sa, Mara Stănciulescu şi cărora le mulţumim pentru implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă deja, în cele două săptămâni petrecute alături de noi.  El i-a luat un interviu profesoarei sale britanice Jane Baker, de la International British School of Bucharest (IBSB).  Jane are o perspectivă cât se poate de realistă asupra României, despre care spune că a evoluat mult: „Uneori, le spun celor care mă vizitează aici şi care sunt critici cu un aspect sau altul că această ţară are o economie de piaţă de numai 30 de ani. Ar fi nerealist să ai aceleaşi aşteptări ca în cazul Elveţiei, de exemplu”.

Cu asta în minte, subliniez încă o dată câteva dintre aspectele pozitive evidenţiate şi de ea în interviul pe care îl veţi regăsi în paginile acestei reviste, la care mai adaug şi eu unele idei, pentru care poate ar trebui să fim recunoscători, uneori, că trăim în România (iar pe cele negative le păstrez de această dată pentru un material următor):

1. În ciuda infrastructurii mai vechi, România are un sistem de transport foarte convenabil prin comparaţie cu cel din Regatul Unit, de pildă. „Pentru mine, sistemul de cale ferată din România este uimitor: nu mi s-a întâmplat să circul cu întârziere, iar costul este foarte bun. Dacă m-aş întoarce în UK, o călătorie m-ar costa în jur de 100 lire (n.r. 578 lei). Mulţi oameni văd doar neajunsurile, nu şi marele avantaj de a circula ieftin prin ţară”, subliniază Jane.

2. De asemenea, şi sistemul de transport public i se pare extraordinar prin comparaţie. Companiile de transport din Regatul Unit sunt private, ceea ce face ca serviciile să fie foarte scumpe, iar rutele să urmeze trasee centrale. În Bucureşti, ai posibilitatea să urci în autobuz şi să călătoreşti ieftin către orice zonă a oraşului.

3. Un salariu decent, aşa cum este cel al unui profesor din sistemul privat, poate să îţi asigure un stil de viaţă confortabil, având în vedere costul vieţii de aici. Potrivit datelor de pe Investopedia citate de ZF, un bucureştean care câştigă lunar 2.450 de euro (puţin peste 12.000 de lei) ar trebui să câştige 4.100 de euro la Viena, 4.650 de euro la Londra şi 5.100 de euro la Paris pentru a-şi permite acelaşi nivel de trai. O cafea în Bucureşti este mult mai ieftină decât în München - în Iaşi, Cluj este şi mai ieftină.  Lucrurile stau, evident, mai bine pentru executivii expaţi, care, dincolo de faptul că deseori au cheltuielile cu locuinţa acoperite de companie, au o remuneraţie ce le permite un stil de viaţă chiar luxos: cele mai bune şcoli pentru copii, destule locuri scumpe în care să îşi petreacă timpul liber.

4. Vremea – avem încă anotimpuri – deşi, uneori, în Capitală nu pare. Avem munte, mare, zăpadă, zile frumoase şi puţine ploi abundente– ceea ce nu se poate spune despre un britanic, de pildă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO