Opinii

Iulian Anghel, editor ZF: Regimul fascist al lui Vladimir Putin distruge Ucraina. Ce urmează?

Iulian Anghel, editor ZF: Regimul fascist al lui Vladimir...

Autor: Iulian Anghel

03.03.2022, 10:06 867

Dacă vrei să înţelegi lumea, trebuie să-i cunoşti trecutul. Regimul lui Vladimir Putin, care se declară gata să înceapă al treilea război mondial, susţine că atacă Ucraina pentru a o „denazifica“ (Entnazifizierung). Cumplit argument. Înseamnă că şi Occidentul şi România va trebui, cândva, „denazificate“.

Dacă vrei să înţelegi lumea trebuie să înţelegi clar termenii şi etimologiile.

„Nazismul“ a fost un curent al unor nebuni, care a provocat lumii dureri fără margini: „Nationalsozialismus,“ adică „socialism naţional“ sau „naţional-socialism“, cum doriţi. Ce s-a întâmplat cu nazismul şi cu ascensiunea lui Hitler, învăţăm în primii ani de şcoală.

Mai puţin ştim despre „fascism“. Termenul de „fascism“ vine din latinescul „fascis“, care înseamnă „mănunchi de nuiele“. Când aveam 6-7 ani, în regimul comunist, învăţam din abecedar că trebuie să fim uniţi pentru că nu poţi rupe cu mâinile un mănunchi de nuiele legate, dar, dacă tai legătura, poţi rupe nuielele una câte una. Pe această observaţie, care, evident, este limpede ca lumina zilei, se bazează ideologiile fasciste, naziste, comuniste. Este simplu de explicat, într-o frază ce le uneşte pe toate trei: „Cine nu e cu noi este împotriva noastră!“. Restul sunt detalii ce rămân pe mâna istoricilor.

În numele „unităţii snopului de nuiele“, orice abatere de la „snop“ este pedepsită în aceste regimuri totalitare. Pentru că orice nuieluşă fugită din snop ar slăbi snopul. De aceea fasciştii nu-i vor tolera niciodată pe liberali, pentru că liberalii au idei care nu sunt ale „snopului“. De aceea nu-i vor tolera pe scriitori şi gânditori, pentru că aceştia îşi pun întrebări: „Şi dacă nu-i aşa?“ Nu vor tolera nicio abatere, nu vor tolera să gândeşti altfel. Nu vor admite nu doar o judecată altminteri, dar nici felul de a fi altminteri. De aceea Putin a nimicit orice opoziţie în ţara sa, de aceea a nimicit presa, de aceea îşi aruncă adversarii în puşcării sau de la etajul 10, atunci când nu-i otrăveşte. Haina gri a dragostei pentru unitatea snopului trebuie purtată de toţi, de la oligarh până la mujic.  Acesta este regimul lui Vladimir Putin. Un regim fascist care vrea, cu forţa, să-şi reîntregească mănunchiul de nuiele pentru a-şi menţine puterea. Da, regimul lui Putin este un regim fascist.

Ucraina este pedepsită pentru că a fugit din snopul de nuiele. Putin crede că reface istoria de acum 1500 de ani când ruşii, belaruşii şi ucrainenii făceau parte din acelaşi grup al slavilor din est. Dar istoria a făcut ca cele trei popoare să evolueze diferit. Pentru a-şi salva pielea, dictatorul Belarusului, Lukaşenko, i-a oferit pe tavă ţara sa dictatorului Rusiei, Putin. Zelenski, în Ucraina, a fost ales preşedinte în urma unui vot popular. Acum cât de democrată este Ucraina nu vorbesc pentru că mă gândesc la sfatul biblic: vezi întâi bârna din ochiul tău, înainte de a vedea paiul din ochiul fratelui tău.

Putin şi Lukaşenko sunt doi dictatori care-şi prelungesc mandatele prin furt. Mimează democraţia, dar şi Rusia şi Belarus sunt dictaturi de tip fascist. De aceea se înţeleg. Şi vor să aducă Ucraina pe acelaşi făgaş. Ei bine, iată că ucrainenii sunt de altă părere, chiar dacă şi ei au fasciştii lor. Că vor fi zdrobiţi? Probabil. Că ţara va ajunge o ruină? Mai mult ca sigur. Dar barbaria ruşilor nu va fi uitată mâine.

Toţi cei care visează să păstreze strâns snopul de nuiele, dacă au un pic de judecată, ar trebui să se uite la morţii de pe străzile oraşelor ucrainene, la casele distruse ale oamenilor care nu au nicio treabă cu Rusia. Şi poate puţină istorie nu le-ar strica: să se uite la cum a murit dictatorul fascist Benito Mussolini. Italienii nu s-au mulţumit să-l împuşte într-un sat oarecare şi să-l arunce la groapa de gunoi: cadavrul i-a fost adus la Milano şi a fost spânzurat de picioare în faţa unei benzinării, astfel încât mulţimea să-l poată scuipa şi lovi, ceea ce s-a şi întâmplat. Aceasta este şi destinul lui Putin. Cu siguranţă nu identic. Dar dispreţul faţă de Putin nu trebuie să fie decât universal, în lumea liberă. Ucraina trece printr-o tragedie de proporţii şi trebuie sprijinită cu orice preţ. Iar criminalul nici nu-şi mai ascunde chipul. Ministrul de externe al Rusiei, Lavrov: „Am intervenit pentru că Zelenski şi-a minţit poporul!“. Oare ce mizerie este mai de greaţă decât spusa asta?

Putin vrea să transforme Ucraina într-o altă Cecenie pe care chiar el a distrus-o în 1996. Cecenie care trimite acum trupe de mercenari să lupte împotriva Ucrainei. Doar că Cecenia are 1,2 milioane de locuitori, iar Ucraina are 44 de milioane. Un dezastru de 44 de ori mai mare. Aceasta este crima. O crimă ce trebuie denunţată şi pedepsită crunt.

Lumea liberă nu trebuie să se teamă de cuvinte. Aşa cum justiţia liberă denunţă crima drept crimă, aşa lumea liberă trebuie să denunţe acţiunile Rusiei drept crime împotriva umanităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO