Opinii

Iulian Anghel, ZF: Ca tot e razboi, sa vedem si altceva decat bombe: cum a ajuns un popor de doar zece milioane de oameni sa castige 40% din premiile Nobel pentru economie

Iulian Anghel, ZF: Ca tot e razboi,  sa vedem si altceva...

Autor: Iulian Anghel

09.10.2023, 13:38 1473

Din 1901 pana in 2016, 197 de evrei sau cu ascendenta evreiasca au luat premiul Nobel – adica 22% din toate premiile Nobel (sursa Wikipedia), desi Israelul e o tara mica cu doar 10 milioane de locuitori. Desigur, sunt multi evrei peste granite. Dar 20% din populatia Israelului este araba, majoritar musulmana. Asa ca putem conveni, cumva, ca evreii sunt cam 10 milioane in lume. Un popor de 10 milioane de locuitori, ia 22% din premiile Nobel! 38% din premiile Nobel pentru economie au fost luate de evrei.

Premiile Nobel luate de evrei

  • chimie (36 de laureaţi, 21% din totalul mondial);
  • economie (30 de laureaţi, 38% din totalul mondial);
  • literatură (15 laureaţi, 13% din totalul mondial);
  • pace (9 laureaţi, 9% din totalul mondial);
  • fizică (52 laureaţi, 26% din totalul mondial);
  • fiziologie sau medicină (55 laureaţi, 26% din totalul mondial).

Dupa distrugetea Ierusalimunul de catre romani (anul 70) evreii s-au imprastiat in toata Europa. Cand crestinismul a luata avant, evreii au fost condamnati, omorati, alungati in Occident si in Rasarit pentru ca “l-au omorat pe Isus”. Ceea ce nu luau in calcul crestinii de atunci era ca Isus insusi era evreu (descendenta evreiasca iti este recunoscuta doar daca esti nascut dintr-o mama evreica, iar Maria, mama lui Isus, era evreica) asa ca, omorandu-i, ei il rastigneau a doua oara pe Isus. Si nu au luat in calcul ca religia crestina adoptase credinta vechilor greci, anume ca destinul omului e scris inainte ca el sa se nasca. Aminti-va mitul: Oedip nu a putut scapa de ceea ce i-a prezis Oracolul asa ca l-a ucis pe tatal sau si s-a insurat cu mama sa. Cum i-a fost scris. Asa ca, daca-l invinovatesti pe Iuda pentru ca l-a vandut pe Isus, atunci il invinovatesti pe Dumnezeu care i-a scris destinul lui Iuda. Un destin pe care Iuda nu l-a dorit pentru ca, altminteri, nu s-ar fi inscris in tabara lui Isus. Iar daca ii invinovatesti pe evrei pentru ca l-au ucis pe Isus, de fapt il invinovatesti pe Dumnezeu-tatal care i-a scris destinul fiului sau.

Religiile sunt complicate, credintele sunt cumplite si nimeni nu va afla adevarul vreodata. Dar alte lucruri, pamantesti, sunt la vedere.

38% din lauriatii premiului Nobel pentru economie sunt evrei sau cu ascendenta evreiasca, la un popor de 10 milioane de oameni, la jumatate cat poporul Romaniei. Cum asa?

Pe langa faptul ca “l-au omorat pe Isus” evreii din Europa erau mai bogati decat ceilalti. Si aia ziceau? Da cum se face ca astia-s bogati si noi saraci? Cu siguranta fac ei ceva, vreo cabala, vreo smecherie! Asa nazismul a fost tolerat in Germania, pana in punctul in care oamenii rezonabil, cu siguranta zeci de milioane, nu i-au mai putut pune in frau pe nazisti.

Daca evreii sunt priceputi in afaceri si, prin urmare, mai avuti e pentru ca, de dinaintea nasterii lui Isus, de peste 2.000 de ani, asadar, ei si-au trimis copii la scoala. “Talmudul” (“Invatatura”, in traducere) nu este doar despre care si cine se roaga in templu, ci si despre cum se ara pamantul rosu al desertului. Mergeti de la Ierusalim pana la Ramallah, capitala Palestinei.Veti vedea de pe soseaua ingusta, prin desertul rosu, livezi de maslini. Inseamna ca cineva i-a cultivat, i-a crescut si culege roadele. In desertul rosu.

In Afganistanul de azi, fetele nu mai voie sa invete. Iar femeile nu au dreptul sa lucreze. Dar li se permite sa cerseasca, ca sa-si creasca copii.

In scolile ebraice de acum 2.000 de ani copii, fete si baieti invatau nu doar credinta, ci si cum sa cultivi plantele, cum sa-ti aranzezi casa. De aceea au fost mai priceputi in afaceri, intr-o lume in care a scrie si a citi era o rusine. Educatia i-a facut sa fie peste ceilalti care nu stiau sa scrie sau sa citeasca.

Evreii au o mare durere. Nu au un templu al lor. Templul lor a fost distrus acum 2000 de ani si nimenu nu l-a mai reconstruit. Dar au si o zicale: "Nu opreşti copilul de la şcoală nici pentru reconstrucţia templului."

Un copil mic a murit in Romania pentru ca mama lui i-a dat un medicament nepotrivit. Nu e indoiala ca mama isi iubea copilul, doar ca nu stia sa citeasca. Si nu a stiut sa citeasca prospectul care arata ca medicamentul este pentru adulti si este interzis copiilor.

Daca vreti o tara mai buna investiti in scoala, domnilor Iohannis si Ciolacu. Degeaba  ai programul „Romania educata” cand aloci doar 2,5% din PIB pentru educatie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO