Opinii

Jocul de-a "cald-rece", metoda de mana forte in PSD

29.03.2006, 00:00 14

Vanzolelile nesfarsite din PSD tind sa estompeze celelalte evenimente de pe scena politica, intrecand in savoare, suspans si surprize certurile din familia guvernamentala, declaratiile presedintelui Basescu si chiar asertiunile misogin-moraliste ale unui liberal putin tulburat, numit Ludovic Orban.

Intoarcerea in fapt a lui Ion Iliescu, numit deja reflex de catre presa, "fondatorul" sau "mentorul", debarcarea neasteptat de rapida a lui Adrian Nastase - care l-a lasat naucit pe protagonist, incapatanarile si virajele lui Mircea Geoana aseamana situatia din principalul partid al opozitiei (si cel mai mare al tarii, cum le place unor social-democrati sa sublinieze) cu un vechi joc al copilariei, "cald-rece".

Se tot spune ca partidul este in reforma, reasezare, restructurare, dar ce razbate la suprafata este doar o lupta uneori incrancenata intre grupuri, pentru care reforma, reasezarea, restructurarea se face doar in numele simplilor militanti ai partidului, dar nu si in folosul acestora. Desi incercarea de a institutionaliza un asemenea grup, prin admiterea existentei unei platforme a esuat, PSD tinde tot mai mult, ca imagine, sa devina o formatiune a unor entitati formate si sudate prin dorinta de satisfactii imediate, dupa principiul "ridica-te tu, ca sa ma asez eu".

Un asemenea antagonism a impins deja partidul spre organizarea unui Consiliu National, la numai doua luni de la ultima intrunire de acest fel si se contureaza perspectiva unui congres extraordinar.

Senatorul Ion Iliescu, vechea si noua stea a partidului, ramane favorabil congresului, conditia fiind o pregatire riguroasa. Intr-un limbaj mai realist, inseamna ca vor fi o seama de intruniri, in care se va discuta, discuta si iar discuta, unde se vor da mesaje de unitate, pentru ca, in final, sa se ajunga la un Consiliu National fara istorie, unde auditoriul se va plictisi copios. Astfel, aparentele vor fi oarecum salvate si impresia dezbaterii democratice va fi pastrata.

Numai ca intamplarile ultimelor zile nu converg spre o imagine onorabila. Pentru ca tot Ion Iliescu, caruia simularea dibace a democratiei interne ii face o reala placere, este cel care contribuie la ascutirea antagonismelor.

Un exemplu graitor este povestea platformei lui Nastase. Initial, cei care au ultimul cuvant in conducerea PSD au parut ca accepta cu bunavointa acest document, in numele diversitatii si a luptei de idei. Se spunea chiar ca "prigonit" de Mircea Geoana, deputatul Nastase ar fi cerut intelegere de la Iliescu si ca inteleptul patriarh ar fi aplanat conflictul peren dintre cei doi. De aici si declaratiile ca locul lui Nastase ramane in PSD, cu tot respectul si intelegerea cuvenita. Minunea a durat o zi. Peste noapte, ideea diversitatii interne nu a mai placut, fiind vazuta ca un pretext cu parfum subversiv, platforma s-a topit in neant, sustinatorii sai fugariti, Adrian Nastase redus temporar la tacere de urecheala publica trasa de acelasi intelept Iliescu. "Fondatorului" ii place jocul "rece-cald", doar in conditiile in care este propria opera.

Drumul PSD spre stabilitate este dificil si pentru ca aceia care conduc inteleg prin stabilitate disciplina de cazarma, lipsa replicii, statul drepti in front, evident in numele unitatii. Este o atitudine reactivata si intretinuta de Iliescu, cumva reclamata de situatia de exceptie din partid.

Numai ca PSD este intr-o vesnica situatie de exceptie si este putin probabil ca militaria sau metodele de mana forte sa-i aduca linistea. Problema este ca, de teama unei catastrofe, liderii sai incearca sa controleze situatia mai mult prin constrangere decat prin inspiratie politica, apeland la solutii de ultima instanta, de felul unui Consiliu National prematur sau chiar a unui congres extraordinar, care numai benefic nu este pentru ideea de stabilitate.

Probabil ca, in acest moment, se doreste ca jocul de-a "cald-rece" sa se transeze - in sfarsit si definitiv - cu o oarece grandoare, altfel continuarea sa ar avea evolutii greu de controlat si un final nefericit.



* Indira Crasnea este sefa Departamentului Politic de la Agentia de presa MEDIAFAX

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO