Opinii

La cât mai puţine modificări ale Codului Fiscal

La cât mai puţine modificări ale Codului Fiscal

Autor: Claudia Medrega

22.12.2011, 00:05 163

Stabilitatea şi predictibilitatea politicii fiscale au rămas subiecte sensibile şi în acest an. Deşi în prima jumătate a anului 2011 Finanţele au dat impresia că iau o "pauză" de la schimbările legislative, nu au reuşit să se abţină. În cele din urmă Codul fiscal a fost modificat de două ori în acest an: în vară şi în iarnă.

După schimbarea operată în august, Ministerul Finanţelor s-a gândit să le facă contribuabililor "un cadou" şi în luna decembrie din acest an, ca şi în 2010, modificând din nou regulile jocului fiscal. Însă, dacă în decembrie 2010 Finanţele schimbau Codul fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă "mamut" la care nimeni nu se aştepta şi care a modificat peste 100 de articole din Codul fiscal, acum schimbările au fost de mai mică amploare. Şi nici impactul bugetar nu este foarte mare.

Bine că nu s-a majorat din nou TVA, ca anul trecut, sau cota unică. Codul fiscal, intrat în vigoare la începutul anului 2004, a suferit de-a lungul timpului frecvente modificări, care au pus mediul de afaceri în dificultate. Aşa că republicarea este foarte importantă, fiind aşteptată de mult timp şi de toată lumea. Din păcate, "minunea" nu s-a produs în acest an. Consultanţii fiscali sunt sceptici că am putea vedea Codul republicat pe la începutul anului 2012, fiind incertă şi preluarea propunerilor specialiştilor în varianta finală.

Cât despre ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, el nu s-a aventurat în acest an cu idei spectaculoase de schimbare a sistemului de impozitare şi nu a intrat în confruntări cu băncile sau cu alte categorii de contribuabili. A rămas o prezenţă discretă pe scena economică şi politică, dar un nume vehiculat ori de câte ori s-a discutat despre o posibilă remaniere guvernamentală.

Declaraţia unică pentru contribuţii sociale şi impozitul pe venit şi depunerea acesteia online este cel mai important pas la nivelul contribuabililor făcut de Ministerul Finanţelor sub mandatul lui Ialomiţianu. Însă depunerea declaraţiilor într-o manieră mai facilă, adică online, şi de către persoanele fizice nu este încă la îndemâna oricui.

Claudia Medrega este redactor ZF / finanţe bănci

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO