Opinii

Mugur Isarescu: BVB are misiunea de a pregati economia pentru globalizare

07.12.2007, 20:39 32

In acest moment aniversar, cand se implinesc 125 de ani de la deschiderea Bursei din Bucuresti, ii adresez venerabilei institutii calduroase felicitari din partea Batranei Doamne a pietei financiare din Romania. Dupa ce, in primavara anului 1880, Banca Nationala a intrat in istorie si a inceput sa faca istorie, era firesc ca Romania, care imbratisase modelul capitalist de dezvoltare, sa inaugureze si o bursa de valori. Infiintata prin decret regal - si bucurandu-se, la deschidere, de participarea regelui Carol I -, Bursa de Valori avea sa capete repede faima si sa-i confere faima cladirii din Strada Doamnei, in care avea sa functioneze pana la intreruperea activitatii in imprejurarile dramatice de dupa al Doilea Razboi Mondial.
Este semnificativ faptul ca ambele institutii - Banca Nationala a Romaniei si Bursa de Valori - au luat fiinta in acelasi context istoric, al anilor 1880-1882, cand Romania independenta isi croia drumul catre dezvoltare si progres. Si in niciun caz intamplator au functionat una in vecinatatea celeilalte, in centrul financiar al Micului Paris.
Si la reluarea activitatii, in 1995, Bursa de Valori Bucuresti s-a dovedit a fi fost strans legata de Banca Nationala. La BNR s-a format, incepand din 1992, noua echipa de specialisti in piete de capital; si tot aici, timp de cativa ani, si-a gasit lacas Bursa de Valori. Sper sa traiesc momentul sa vad, nu peste mult timp, institutia numarul unu a pietei de capital revenind in centrul financiar al Bucurestilor, in cladirea sa istorica.
In noul timp al tarii, in Uniunea Europeana, Bursa de Valori Bucuresti are in fata importante misiuni, legate cu deosebire de grabirea procesului de integrare europeana si de pregatire a economiei romanesti pentru a face fata exigentelor globalizarii. Sunt bucuros, asadar, sa-i urez viata lunga si impliniri care sa-i sporeasca renumele dobandit.

Mugur Isarescu este guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO