Opinii

De ce te mai numeşti Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, dacă tu “protejezi” clienţii doar de gândaci şi de farfuriile murdare, dar nu şi de incendii? Cum acordă Ministerul Turismului “stele” şi “margarete” fără să verifice dacă acele capacităţi hoteliere au toate avizele de funcţionare şi de securitate la incendiu?

De ce te mai numeşti Agenţia pentru Protecţia...

Autor: Iulian Anghel

28.12.2023, 16:12 9452

În urmă cu vreo doi ani înainte de pandemie, am mers în vacanţa de vară la Sulina. Am închiriat două camere la o pensiune găsită pe Booking, parea curată, preţul pe noapte aşa şi aşa, dar, mă rog, mergi în vacanţă şi nu te zgârceşti. Am ajuns pe după-amiază, soarele se pregătea să meargă la culcare. Am ajuns la adresa pensiunii – o casă, de fapt, cu parter şi etaj, nouă după cum se vedea.  La intrarea în pensiune, un afiş mare: clătirea nu are “autorizaţie de securitate la incendiu”. Stăteam în faţa afişului şi ne uitam ca boul la poartă nouă. Adică cum? Dacă eu iau foc, tu zici, dom’le n-am nicio vină că eu te-am avertizat?

Ce să faci, într-o după-amiază când soarele dă să apună, într-un oraş necunoscut, cu copii după tine, cu avansul pentru chirie plătit? O iei pe străzi aiurea să cauţi altceva, neştiind ce să cauţi?

Am rămas, pentru că nu aveam încotro.

Dar pensiunea aia avea un aviz de funcţionare de undeva, probabil autorizaţie de construire şi altele, dar nu şi pentru incendiu. Nu l-a întrebat nimeni pe proprietar: bai, tu-ţi faci 20 de camere, dar pentru ce? Că n-ai 20 de copii! Lucrurile astea nu pot trece neobservate pentru că de acolo ieşeau şi intrau oameni cu prosoape, cu colaci pentru înot, nu ai cum să nu vezi decât dacă eşti orb. Păi şi atunci cum funcţiona?

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) spune că nu-i treaba ei să dea autorizaţii de securitate la incendiu. Poate nu e treaba ei, că de asta există ISU. Dar este treaba ei să-i protejeze pe consumatori. Şi dacă există ISU, de ce ISU Prahova a lăsat “Ferma Dacilor” să funcţioneze? Cum este posibil ca o unitate de cazare să funcţioneze şi fără autorizare de construire şi fără autorizare de securitate la incendiu? Că a demisionat seful ISU Prahova? Este vacs albina. Dar Protecţia Consumatorilor unde a fost? Când aceea unitate de cazare a început să funcţioneze, ANPC nu a văzut că nu are autorizare  de la ISU? Cum a lăsat-o să funcţioneze? Pentru că trebuie să ne înţelegem până la capăt. Protecţia consumatorilor împotriva a ce? A farfuriilor nespălate dintr-o chiuvetă? A gândacilor de bucătărie? A fost un tămbălău grozav în vară când unii de la ANPC au găsit nu ştiu unde vase murdare şi gândaci. Foarte bine. Dar protecţia consumatorului doar asta înseamnă? Adică protejezi oamenii de gândaci de bucătărie, dar nu şi de incendii? Adică cum? Nimeni nu e anchetat la ora asta pentru dezastrul de la “Ferma Dacilor?” Păi atunci ANPC să se cheme “Agenţia de Identificare a Farfuriilor Murdare şi a Gândacilor din Bucătării”, nu Agenţia Naţională de Protecţie a Consumatorilor.

Ministerul Turismului i-a acordat pensiunii care a ars, o “stea” sau o “margaretă”. Păi cum s-a întâmplat? Nu a văzut ministerul că pensiunea sau complexul ăla nu este în regulă? Că nu are avizele necesare? Cică nu i-a dat trei stele cum a cerut, ci doar una? Cum adică? Adică autodafeul este mai lin la o margaretă decât la trei? Când un poliţist te trage pe dreapta, dialogul e foarte scurt: “Buna ziua! Permisul, buletinul şi talonul”. Dacă eşti în regulă, pleci mai departe în două minute. Tu, când îi dai o stea, două, trei, o margaretă, două trei, unuia nu-i ceri să-ţi arate că ai actele în regulă?

Toată lumea zice că de vină este legislaţia. Pai haide să stăm o clipă. Cine face legislaţia? De ce la fiecare dramă noi ne umplem de întrebări? Că-i ăla de vină, că-i celălălt! De ce nu a dat ministrul turismului, după drama asta, un ordin de ministru: nicio pensiune, niciun hotel nu mai funcţionează dacă nu are toate avizele în regulă? Pentru că poate face asta. Pai nu voi faceţi măi legislaţia?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO