Opinii

Oare Florin Cîţu şi Ludovic Orban ştiu cum arată un antreprenor sau un industriaş român? Măcar să facă o poză cu ei!

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Autor: Cristian Hostiuc

22.08.2021, 23:58 2847

Conform programului „România Liberală”, prin care vrea să câştige şefia PNL, premierul Florin Cîţu vrea să stea 8 ani la putere, cel puţin PNL.

Aşa cum arată numărătoarea neoficială a voturilor din PNL, Cîţu are un avans în faţa lui Ludovic Orban, având de partea lui mai mulţi lideri ai partidului.

Orban mizează însă pe delegaţii din rândul 2 sau 3, pe oamenii care nu pot fi controlaţi 100% la vot de liderii lor judeţeni şi care una spun acum, că îl vor vota pe Cîţu, şi alta vor vota când vor fi în faţa urnelor, adică pe Orban.

Cei doi lideri şi-au lansat platformele politice în PNL, Florin Cîţu vine cu „România Liberală”, 28 de pagini, un format mai occidental, în timp ce Ludovic Orban, cu „Forţa Dreptei” are 40 de pagini, cu scris mai mărunt şi cu o prezentare de „Windows – versiune mai veche”.

Nu citeşte nimeni aceste platforme, cred că nici chiar autorii lor.

Voturile, nu se dau pe baza textelor şi promisiunilor din aceste platforme, ci de dau pe baza „îţi dau votul, îmi dai...” – funcţii, bani publici, influenţă, poziţii, etc.

Ca să scriu acest articol, am trecut prin aceste platforme electorale de partid, care sunt copy/paste.

Venind din zona privată, Florin Cîţu a alocat mai multe propoziţii antreprenorilor, despre care spune că trebuie să stea în centrul construcţiei economiei României viitoare.

Sursa foto: Hotnews

El spune că ordinea pieţei libere, încrederea în capacitatea antreprenorială şi buna funcţionare a democraţiei, nu s-au bucurat de atenţia cuvenită în societatea românească, ci, mai degrabă, au fost stigmatizate. Aşa e!

El vrea să fie catalizatorul oamenilor care recunosc rolul fundamental al pieţei libere, al proprietăţii private şi al antreprenoriatului pentru dezvoltarea sănătoasă a ţării.

Cîţu spune că mediul politic, dar şi societatea civilă, sunt încă tributare unor mentalităţi preponderent etatiste. El aduce şi o critică a sistemului actual din politică, economie: contribuabilul nu trebuie să fie cofinanţatorul întreprinzătorilor ineficienţi, al antreprenorilor politici, sau al expansiunii birocraţiei.

Ludovic Orban nu prea foloseşte conceptul de „antreprenor”, el axându-se mai mult pe capitalul privat românesc, pe reindustrializare, agricultură, dezvoltarea economiei cu fonduri europene, etc.

Şi să nu uit, menţiunile referitoare la restructurarea companiilor de stat, prin intermediul listării la Bursă a unor pachete minoritare.

Sursa foto: G4media

Ironic, atât Orban, cât şi Cîţu, sunt de aproape 2 ani la guvernare, nu au restructurat nicio companie de stat, nu au listat niciun pachet de acţiuni la Bursă.

Nici nu mai ştim prin ce sertare stau aceste proiecte.

Ceea ce frapează la cei doi, şi în mod evident la Florin Cîţu, este că în spatele lor, la poză, nu se află niciun antreprenor român, niciun industriaş, niciun capitalist român.

La lansarea platformelor politice, în spatele lui Cîţu se afla toată structura birocratică, bugetară a partidului, mulţi dintre ei trecând pe la PSD, PDL pentru a fi acum adevăraţi lideri liberali.

Florin Cîţu vorbeşte despre antreprenorul român, dar, în poză, are în spatele lui toată structura birocratică, fanariotă, pe care antreprenorul român o urăşte.

Ironic, Cîţu scrie în platforma „România Liberală”: Suntem în PNL pentru că avem o viziune antreprenorială asupra administraţiei. O dovedesc zi de zi primarii noştri la care alţii privesc cu mândrie.

Interesant conceptul: viziune antreprenorială asupra administraţiei!

De fapt noii antreprenori ai României, dar şi vechii, sunt cei din administraţie, la care alţii privesc cu mândrie.

Atât Cîţu cât şi Orban promit reforme peste reforme, dar întrebarea este: cum poţi să faci reforme administrative cu aceiaşi oameni care şi-au format propriile feude administrative, alimentate din banii publici?

Florin Cîţu este mai nou în politică, tocmai a primit o derogare pentru a candida la conducerea PNL, deoarece nu avea cei 5 ani regulamentari, dar suflul antreprenorial pe care vrea să-l aducă este alcătuit din aceiaşi lideri care sunt în politică de 30 de ani şi care abia aşteaptă aprobarea bugetului şi rectificarea lui pentru a avea cu ce se hrăni.

De la Ludovic Orban nu poţi să ai prea mari pretenţii să aibă o doctrină de antreprenor, având în vedere că de o viaţă întreagă lucrează în administraţia publică.

Acum mă întreb dacă Orban şi Cîţu ştiu cum arată antreprenorul român, industriaşul român (că tot vorbim de industrializarea României), şi, în final, capitalul privat românesc, personaje despre care vorbesc în platforma lor politică şi cărora le promit o şaorma cu de toate.

Măcar să facă o poză cu ei!