Opinii

Opinie Andreea Vass: Cum să analizezi obiectiv demersurile guvernului Boc fără a cădea în capcana cursei electorale

Cine are ragazul necesar sa analizeze obiectiv demersurileGuvernului Boc intr-o dezbatere publica care nu a scapat niciosecunda de capcanele cursei electorale? Responsabilitateainformarii corecte apartine tuturor, indiferent ca e la Putere sauin Opozitie, fie ca e jurnalist pro-putere sau pro-Opozitie. Inabsenta unei alternative autentice, a unei opozitii politicecompetente, reformate si conectata la realitatile noastreeconomice, ma simt nevoita sa joc la modul real si rolul opozitiei,cat mai obiectiv si mai constructiv posibil.

Studiile dedicate crizei economice şi financiare recente sunt pepunctul de a umple rafturi întregi de bibliotecă. Au fost formulatenumeroase explicaţii, unele plauzibile, altele puţin probabile; aufost înaintate multe pachete de soluţii, unele pertinente, altelede o eficienţă redusă. Cert este ca schimbarea nu s-a produssuficient de repede si multi romani inca nu-si pot gasi de lucrusau traiesc in conditii precare. Unii sunt frustrati, altii suntsuparati pentru ca nu ne putem permite sa rezolvam aceste problemepeste noapte. Cunosc deci nelinistea si ingrijorarea care exista lamomentul actual. Ea nu este noua. Putem sa aruncam vina pe oricinepentru aceasta, dar nu sunt interesata sa judecam din noutrecutul.

Se impun totuşi subliniate anumite aspecte, fie şi pentrusimplul motiv că greşelile din care nu se învaţă nimic tind să serepete. Unul dintre aceste aspecte vizează natura umană a crizei.Nu am avut şi nu avem de-a face cu o catastrofă naturală sau cuvreo intervenţie extraterestră. Multe dintre problemele actuale arfi putut fi prevenite, sau măcar atenuate, printr-o politicăbugetară prudentă sau printr-o toleranţă redusă arătatăspeculaţiilor peste măsură si a contractelor incheiate indefavoarea statului roman. Alt aspect vizează ponderea situaţieiinternaţionale în economia locală. Am fost şi suntem afectaţi,desigur, de evoluţiile pieţei externe. Asta nu înseamnă însă căredresarea Statelor Unite, a Germaniei sau a altor sistemeeconomice puternice va duce automat la dispariţia problemelornoastre. Statului român îi revine partea leului dinresponsabilitatea obligatoriu de asumat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO