• Leu / EUR4.9451
  • Leu / GBP5.8116
  • Leu / USD4.8462
Opinii

Opinie Bogdan Dumitrescu, ASE: Sunt banii voştri în joc. Care este randamentul Pilonului II de pensii?

Autor: Bogdan Dumitrescu

17.10.2017, 12:06 2537

Pilonul II de pensii, funcţional din mai 2008, reprezintă fără îndoială una dintre cele mai importante reforme structurale realizate în România în ultimii 10 ani. Randamentul sumelor investite de către fondurile de pensii, cu atât mai mult cu cât avem deja o perioadă destul de lungă de la înfiinţare, este o informaţie importantă atât pentru actualii contributori, cât şi pentru decidenţii de politici publice. Un comunicat recent al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) indică un randament mediu anualizat ai Pilonului II în perioada mai 2008 – septembrie 2017 de 9,1%. În cele ce urmează, voi argumenta că randamentul efectiv al pilonului II a fost mai redus şi voi pleda pentru o prezentare mai transparentă a acestuia.

În primul rând, voi explica cum a fost calculat de către APAPR randamentul de 9,1% pentru perioada mai 2008 - septembrie 2017. Astfel, a fost calculată o medie ponderată a valorii unităţii de fond a tuturor celor existente, utilizând drept ponderi cota de piaţă după active, iar mai apoi a fost împărţit rezultatul la valoarea unităţii de fond din luna mai 2008. Ulterior, a fost determinat acel randament mediu anual care conduce la multiplicarea calculată anterior a unităţii de fond şi care într-adevăr este de 9,1%. Acest rezultat reprezintă însă doar creşterea medie anualizată a valorii unităţii de fond, nu şi randamentul mediu anualizat al fondurilor de pensii. De asemenea reprezintă randamentul mediu anualizat al sumelor investite de participanţi doar în luna mai 2008, ceea ce nu corespunde randamentului total al investiţiei lor.

În mod evident, un contributor la pilonul II este mai interesat de randamentul mediu cu care au fost investite toate contribuţiile lui şi nu doar cel cu care a fost investit prima contribuţie transferată. Sigur că, numărul contribuţiilor transferate din luna mai 2008 până în prezent către Pilonul II diferă de la o persoană la alta în funcţie de momentul intrării în câmpul muncii sau de eventuale perioade de inactivitate.

Pentru a explica mai bine aceste idei, precum şi pentru a calcula randamentul efectiv al fondurilor transferate către Pilonul II de pensii, vom considera un salariat reprezentativ care a contribuit permanent în perioada mai 2008 – iunie 2017 la nivelul unui salariu mediu pe economie, datele de intrare provenind de pe site-ul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, secţiunea statistici. De asemenea, va fi avut în vedere comisionul de 2,5% din sumele transferate, iar suma finală strânsă la finele lunii iunie 2017 va fi calculată astfel: pentru fiecare contribuţie se va considera creşterea unităţii de fond din luna iunie 2017 comparativ cu luna respectivă şi se va înmulţi cu suma efectiv transferată. Astfel, vom ajunge la o sumă totală acumulată de salariatul reprezentativ de circa 11575 lei. Se poate observa din tabel, pe baza coloanei randament mediu anualizat per contribuţie, că într-adevăr contribuţiile lunare investite în anul 2008 au un randament mediu anualizat de peste 9%, dar acesta descreşte ulterior.

 

Sursa: calcule proprii pe baza datelor de pe site-ul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR)                                                     (vezi aici tabelul integral)

Pentru a calcula randamentul mediu anualizat al tuturor contribuţiilor investite vom căuta acea valoare care conduce la acumularea aceleiaşi sume finale, respectiv 11575 de lei. Altfel spus, randamentul mediu anualizat va constitui răspunsul la întrebarea: la ce randament mediu anual am plasat toate sumele transferate astfel încât să obţinem 11575 de lei pe baza contribuţiilor transferate?

Rezultatul, aşa cum se poate observa din fişierul ataşat, este de circa 7,1% pentru perioada mai 2008- iunie 2017, fiind cu circa 2 puncte procentuale sau 23% mai redus decât valoarea de peste 9% obţinută pe baza creşterii valorii unităţii de fond. Acest rezultat este mult mai relevant pentru un participant la sistem întrucât arată randamentul tuturor sumelor transferate şi nu doar al celor din luna mai 2008. Astfel, utilizarea creşterii valorii unităţii de fond pentru a arăta randamentul mediu anualizat al fondurilor de pensii reprezintă, în cel mai bun caz, o informaţie incompletă. Pentru o informare corectă, aş recomanda prezentarea randamentul mediu efectiv obţinut de un participant considerând diverse momente de intrare în sistem. De exemplu, reluând metodologia descrisă mai sus, un participant la sistem care a transferat contribuţii începând cu luna ianuarie 2010 şi până în iunie 2017 a obţinut un randament mediu anualizat de circa 6,5%, unul care a început să lucreze în ianuarie 2011 a câştigat în medie 6,35% în timp ce un angajat care a lucrat între ianuarie 2014 şi iunie 2017 a beneficiat de un randament mediu de 5,24%. Se observă că randamentele sunt în scădere ceea ce nu este surprinzător având în vedere dobânzile mai scăzute din ultimii ani. Se poate observa însă că randamentul diferă şi în funcţie de momentul intrării pe piaţa muncii şi este diferit de creşterea valorii unităţii de fond.

Concluzionând, randamentele obţinute de contributorii la Pilonul II de pensii au fost bune, real pozitive, dar nu atât de bune pe cât ar sugera creşterea valorii unităţii de fond în perioada de la înfiinţare şi până în prezent. Mai multă transparenţă şi o prezentare completă a informaţiilor relevante sunt esenţiale pentru a spori încrederea participanţilor la sistem în particular şi a opiniei publice în general.

Autor: Bogdan Dumitrescu – Conferenţiar universitar doctor, Departamentul de Monedă şi Bănci, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Şef serviciu Consiliul Fiscal

Notă: Opiniile exprimate sunt opinii personale ale autorului şi nu implică instituţiile cu care acesta este asociat

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9451
Diferență: -0,0061
Ieri: 4.9454
Azi: 4.8462
Diferență: 0,2441
Ieri: 4.8344
Azi: 5.8116
Diferență: 0,646
Ieri: 5.7743
Azi: 4.9872
Diferență: 0,0241
Ieri: 4.9860