Opinii

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Ne doare în cot de comasarea alegerilor, ne doare în cot de alegeri în general. Grijile noastre sunt conflictul din Marea Roşie, inflaţia scăpată de sub control şi explozia de fiscalitate care urmează din 2025

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Ne doare în cot de...

Autor: Dragos Damian

14.02.2024, 18:59 5204

Marcel Ciolacu a declarat dupa intalnirile cu mediul de afaceri ca “Firmele româneşti nu sunt interesate deloc de comasare (a alegerilor, in context), ci de soluţiile pentru dezvoltare!”

Asa este. In timp ce politicienii fac experimente spatiale de analiza matematica permutand patru luate cate una, doua sau trei, trimitand astfel toata media in alerta si in dezbateri pe tema comasarii alegerilor, iata trei lucruri care ar trebui sa intereseze mediul de afaceri.

Primul lucru care ar trebui sa intereseze mediul de afaceri, este new entry, nu stiati de el cand v-ati facut bugetele pentru 2024. Razboiul din Marea Rosie blocheaza marile lanturi de aprovizionare din China, India si Tarile Arabe, scumpind ingrozitor transporturile pe mare (cu +175%) si pe aer (cu +70%) si prelungind perioadele de livrare pe mare (pana la 90 de zile, de la 40-60 de zile) si pe aer (pana la 30-45 de zile, de la 15 zile). Sunt alerte in toata Europa. Vor spune unii: Si ce? Nu cumparam nimic din China, India si Tarile Arabe. Asa este, pentru ca in Romania se produce tot mai putin, insa China, India si Tarile Arabe sunt principalii furnizori ai fabricilor din UE de unde cumparatorul roman se aprovizioneaza,. Asadar, razboiul din Marea Rosie va exporta inflatie si termene lungi de livrare si catre Romania.

Al doilea lucru care ar trebui sa intereseze mediul de afaceri, daca si-a bazat dezvoltarea din 2024 pe cresterea de preturi si nu pe volume, inovatie, diversificare, investitii, achizitii, internationalizare, etc.  Evolutiile din Marea Rosie vor adauga inflatie pe parcursul anului la inflatia deja instalata comod inca din ianuarie in Romania. Toate preturile au explodat, mai ales la alimente si energie, desi trebuiau sa se scumpeasca doar alimentele cu un anumit adaos de zahar. Asistam asadar la a doua etapa de greedflatie, dupa cea care ne-a dat peste cap in 2022 – nu e nici o indoiala ca greedflatia a fost sursa cresterii economice de 4% de atunci, care, ca dovada, nu s-a mai repetat in 2023 cand inflatia a scazut. Daca peste greedflatia care s-a lansat in primul trimestru se suprapune  efectul scumpirilor generate de blocajul din Marea Rosie atunci inflatia de 13,8% din 2022 va fi o amintire frumoasa. Insa, de data asta, este imposibil ca greedflatia sa mai aduca crestere economica.

Si al treilea lucru care ar trebui sa intereseze mediul de afaceri, cu efect poate chiar mai devreme decat din 2025. Este insidious. Ne propune Banca Mondiala sa impozitam salariile brute de peste 4000 de lei cu 20%. Poate are cineva o statistica despre numarul de tari din UE care impoziteaza cu 20% salariile de 800 de Euro, dar nu cred ca sunt multe. Oricum, concluzia acestei masuri pare a fi ca situatia este foarte grava: daca salariile un pic peste salariul minim, despre care se propunea sa fie 3.700 de lei si pentru care se astepta sa fie acordate facilitati fiscale, trebuie impozitate cu 20%, atunci nu este bine de loc. Ne-a spus prima data FMI, Banca Mondiala repeta acum: nu credem ca masurile introduse de la 1 ianuarie 2024 privind optimizarea fiscala si consolidarea bugetara vor estompa deficitul excesiv chiar daca, cel putin pe hartie, fac sens. Cresteti taxele, impozitele si contributiile daca vreti sa tineri economia sub control.

Hei, nu va luati dupa mine, ca nu sunt profesor de economie, nu sunt in top 10 jucatori ca sa inteleg ceva din macroeconomie si nici nu fac parte din delegatiile care se intalnesc cu ministrii la Guvern. Dar asa-i ca aveti toate motivele sa nu va stea gandul la comasarea alegerilor, nici macar la alegeri la modul general?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO