Opinii

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj. Domnilor Iohannis, Ciolacu şi Ciucă, diseară când vă uitaţi la finala la 100 metri pe care o s-o câştige David Popovici, să aveţi lângă dumneavoastră un smoothie Edenia

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj. Domnilor Iohannis,...

Autor: Dragos Damian

22.06.2022, 12:47 3537

N-o sa va spuna asta nici un politician, asadar aflati ca alaturi de altii, Edenia sponsorizeaza Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si mai mult ca sigur, pe David Popovici, starul pe care s-au inghesuit sa-l felicite policienii romani dupa performanta incredibila de la Budapesta si de la care asteptam inca o finala de podium, astazi.

De unde pana unde sa sponsorizezi inotul, cine a mai pomenit asta? Fotbal, tenis, baschet, da, desigur, putin cate putin alte sporturi, dar inotul, sahul, atletismul, gimnastica, si alte sporturi “individualiste” dar unde se formeaza mens sana in corpore sano de la cea mai frageda varsta, nu, exclus.

Explicatia acestei aparente lipse de interes a mediului de afaceri pentru sprijinirea performantei la copii este mai complicata, probabil are radacinile in cultura capitalista inca insuficient acceptata in societate - pentru ca daca esti om de afaceri de success porti automat stigma ca ai comis ceva rau, candva; asadar, mai bine stai ascuns.

Pentru ca in capitalismul salbatic din Romania exista in continuare o frica a mediului de afaceri de a “sponsoriza”, pentru ca poate sesizeaza cineva ca ai bani prea multi si te paste un control. Pentru ca in capitalismul nostru finantistii spun ca multe companii nu sunt bancabile, nu tin banii in firma, iar companiile spun ca nu ii tin pentru ca la cat de repede se schimba codul fiscal, raman fara ei.

Pentru ca politicienii nu au dat doi bani ca sa creeze o cultura consumerista de cumpara Fabricat in Romania, pentru ca, nu-i asa, daca se supara UE? Si desigur, pentru ca Romania pierde anual zeci, daca nu chiar sute de miliarde de lei din criminalitatea fiscala, iar mediul de afaceri onest se uita paralizat la spectacolul politic din ultimele luni, care s-a imbogatit de concepte aparute de nicaieri gen taxa de solidaritate, grila progresiva si mai nou, taxa windfall.

Daca avem sau atragem companii puternice in Romania, indiferent de capital, vom avea o economie puternica. Iar spitale, scoli, infrastructura rutiera si nu in ultimul rand sport, ca afara, putem avea doar construind o economie puternica. Cati inotatori, gimnasti si patinatori nu pierde Romania pentru ca economia nu ne permite sa avem bazine de inot, sali de gimnastica si patinoare olimpice?

Daca politicienii romani ar pune deoparte pudibonderia “nu dau nume de companii ca sa nu fac reclama” si ar articula clar si de cate ori au prilejul numele celor care sprijina societatea civila, inclusiv sportul, mediul de afaceri ar fi mult mai stimulat sa investeasca bani pentru performanta.

Bravo David Popovici si felicitari Edenia ca ai avut flerul de a sprijini inotul. Pentru asta si pentru ceilalti copii care sunt inspirati de David sa devina campioni toti romanii ar trebui astazi de cumpere ceva de mancare sau de baut marca Edenia. Si desigur, este de dorit ca diseara, cand vor urmari finala de la Budapesta, Presedintii Iohannis, Ciolacu si Ciuca sa aibe langa ei un smoothie de la Edenia.

 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO