Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Dacă războiul continuă, piaţa imobiliară riscă să intre în colaps

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Dacă...

Autor: Dragoş Dragoteanu

06.03.2022, 17:07 34812

Cu Rusia vecina, in razboi cu Ucraina pe termen nedefinit, orice este posibil in economia tarii si a Europei. Nimeni nu stie cum va evolua conflictul. Ceea ce se poate prevedea este ceea ce s-a mai intamplat. Migratia oamenilor dinspre rau spre (mai) bine. Dinspre razboi spre pace. Dinspre foamete spre prosperitate. Dinspre instabiliate spre stabiliate. Dinspre conflict spre civilizatie. Noua deviza:''cu cat mai departe de Rusia, cu atat mai bine!'' poate fi de mare actualitate cat de curand, pentru orice compatriot. Exodul ucrainienilor si moldovenilor poate fi urmat de un nou val de emigranti romani. Si, daca piata imobiliara se prabuseste, adio muncitori in constructii.

Vrand-nevrand, romanii se incadreaza in acest trend. Au demonstrat-o deja. Practic, vreo 3 milioane traiesc sau lucreaza in occident si nu se stie daca se vor mai intoarce vreodata acasa. Mai ales in noua conjunctura geopolitica. Inca, de bine de rau, Romania pare o tara sigura. De ce zic ''pare''? Pentru ca, in caz ca ati uitat, in Romania nu se aplica Acordul de la Schengen. Asta insemna ca granitele oficiale ale Europei nu se opresc la Prut, ci la granita cu Ungaria. Respect, Victor Orban! Din punctul meu de vedere si astazi Romania este tratata ca o tara de mana a doua si este folosita ca atare. Oare, de ce?

Din acest motiv, desi este membra UE si NATO, tara noastra prezinta o mare vulnerabilitate. Niciun ''lider'' al tarii nu se ocupa serios sa forteze acum aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Halal conducatori! Noi am ramas ''ciuca batailor'' pentru Europa. Suntem buni numai sa primim refugiati si trupe militare straine. Ca frontiera, am devenit acum spatiu ''tampon'' intre Rusia si Europa. Dar, cand cerem sa se extinda granita Europei nu mai suntem buni. Un mare ''Rusine, Europa'' ar trebui trimis la Bruxelles! Dar cine s-o faca?

Aceasta introducere nu este intamplatoare. Ea subliniaza principalul argument care sta la baza potentialelor decizii ale romanilor (ne)hotarati sa emigreze. Mai asteptau un semn. Si, din pacate, se pare ca semnalul a venit! Cozile de la pasapoarte sunt o dovada elocventa. In acest context, in afara oamenilor cu pregatire superioara care erau vanati deja de companiile straine, muncitorii din constructii isi pot gasi oricand de lucru in strainatate. De aceea consider ca, orice blocaj imediat sau o scadere rapida a investitiilor imobiliare poate baga piata imobiliara in colaps. Si daca acest lucru nedorit se va intampla, va duce la cel mai mare exod de muncitori din constructii, produs pana acum in tara noastra.

In opinia mea, situatia este cu mult mai grava decat pare. Deja, marii dezvoltatori imobiliari au lasat-o mai moale cu lucrarile. Orice om de afaceri precaut ar face asta. In ultimile 2 saptamani planurile de afaceri au fost date peste cap si/sau reanalizate urgent. Investitorii straini amana sa ia decizii noi, fiind cu ochii pe Ucraina. Cei care aveau investitii (si) in Rusia si-au luat adio de la ele. Asta spune multe despre posibilitatea ca piata imobiliara din toata Europa sa se deprecieze curand. In Londra e deja macel, pe piata apartamentelor de lux! Astfel, riscul blocarii / inghetarii / inchiderii unor santiere in Romania devine de actualitate si probabilitatea aparitiei unei crize imobiliare creste.

Daca piata imobiliara se prabuseste, ce se va intampla atunci cand muncitorii din constructii nu-si vor mai gasi de lucru sau vor avea salariile diminuate, din cauza unor situatii neprevazute, in viitorul apropiat? Cel mai probabil, isi vor cauta de lucru in strainatate. In Spania, Italia sau Marea Britanie, tari aflate departe de Ucraina, va fi in continuare cerere in constructii. Acolo sunt deja echipe de romani care au lucrari si solicita compatrioti pregatiti in acest domeniu. Cine ar ezita sa plece la mai bine si cat mai departe de razboi?

Astazi, in constructii/infrastructura si productia/serviciile conexe lucreaza cel putin 15% din populatia activa a tarii. Daca pana la inceperea razboiului nimeni nu credea ca piata imobiliara o va lua in jos prea curand, acum multi si-au schimbat parerea si, chiar daca nu sunt convisi, au renuntat momentan sa faca noi investitii. Asta implica bani mai putini in circulatia din acest sector economic. Automat, unde exista nesiguranta, riscurile capata o alta dimensiune. Astfel, interesul poate scadea exploziv, daca razboiul ne se va opri. Daca se va extinde, temerile vor deveni rapid certitudini si atunci sa vezi ''preturi'' in imobiliare! Si nu uitati: pretul materialelor de constructii poate sa creasca, dar s-ar putea sa nu le mai cumpere nimeni.

Daca pana acum a gasi oameni de incredere, seriosi, mesteri, profesionisti -de la salahori la ingineri- era o mare problema, dupa parerea mea cea mai proasta situatie de dupa 1990 poate sa apara curand. O degradare accentuata a situatiei economice poate duce la cea mai proasta perioada din constructii. Netinand cont de efectele razboiului, cred ca am estimat gresit aparitia unei noi crize imobiliare, incepand cu 2023. Ma tem ca va fi mult mai repede! 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO