Aoleu, cum pot sa spun public asa ceva, ca roman si ca jucator in domeniul imobiliar? Pai nu spun numai eu, ci vorbesc datele publice. Recent a scris despre acest subiect si o doamna curajoasa - Contractul, călcâiul lui Ahile din piaţa de chirii? De ce numai 10-15% din închirieri sunt înregistrate oficial la ANAF
Motivele pentru care unii romani fura statul sunt foarte multe si nu intru in detalii. Invers, statul fura romanii pentru ca poate. In acest "sens dublu", in opinia mea, pe termen scurt castiga romanul si pierde statul. Pe termen lung pierd ambele parti. Tara nu poate evolua rapid intr-o hotie generalizata! Nu poti sa ai spitale bune, scoli civilizate, autostrazi etc. daca majoritatea romanilor aleg sa nu dea ceea ce ar trebui platit.
Desigur, romanii nu s-au nascut hoti si nici nu au in ADN gena furtului. Fenomenul acesta se practica de cand lumea si a fost perfectionat la cel mai inalt nivel de statele cele mai dezvoltate, inclusiv in imobiliare. Astfel, atunci cand vedeti vreo persoana cu notorietate internationala ca e haituita de propriul stat sa stiti ca a vrut sa fenteze taxele si impozitele datorate, prin metoda "optimizarii" fiscale. Evident ca cele mai puternice si influente companii de consultanta, gen "Big Four" nu au habar de aceste practici, dar castiga exponential, raportat la numarul de clienti. Numai in Gibraltar sunt peste 100.000 de firme offshore, evident in cutiute postale!
Revenind pe meleagurile natale, personal consider ca romanii s-au adaptat vremurilor in evitarea platilor aferente castigurilor din real estate: venituri nedeclarate din chirii, plati la gri in tranzactii imobiliare, combinatii stiute numai de parti, intelegeri tacite etc.
Statul s-a obisnuit sa fie furat si ANAF este, probabil, cea mai ineficenta instititie din Romania. De exemplu, daca un roman are cateva apartamente in proprietate si incaseaza pe Revolut, lunar, aceeasi suma de la un tert, poate avea un chirias intr-unul din apartamente. E greu de crezut ca poti sa tii "x" apartamente goale sau sa lasi toate rudele/ prietenii in ele, ani de zile, gratis. Dar, ANAF e toleranta si oarba la astfel de transferuri constante si binefaceri nelimitate. Mai mult, proprietarul ar jura pe biblie ca apartamentul sta gol de mult timp, dar plateste lumina, apa, gaze, lunar, cat pentru 3-4 persoane, iar contoarele utilitatilor se rotesc zilnic.
Politicienii sunt partizanii fiscalitatii diluate pentru ca voturile sunt direct proportionale cu libertatea lasata publicului tinta, care vine la vot cu dedicatie. Saracul fura sa traiasca (il inteleg!), unii bogati evita pe cat posibil sa platesca tot ce trebuie platit - la limita legilor sau deasupra lor, iar oamenii normali/ medii se pliaza dupa trendul pietei, in functie de conjuncturi si caracter. Romanii cu functii publice, mai ales bugetarii, nu cred ca se risca sa nu plateasca, daca au afaceri imobiliare, insa faptul ca nimeni autorizat nu verifica veridicitatea ocuparii locuintelor nefolosite spune enorm despre nivelul evaziunii la nivelul marilor orase, mai ales cele universitare.
In aceasta lume ideala dpdv a investitiilor imobiliare, unii analisti sa intreaba de ce casele sunt ieftine in tara noastra. Raspunsul meu este legat si de ceea ce am expus mai sus. Cand afacerile din Romania se fac evitand platile oficiale normal ca totul e mai ieftin. Guvernantii sunt linistiti ca nu au greve, conflicte sociale, mitinguri de protest etc. Apropo, parca acum un secol am vazut ultimile manifestari contra fenomenului...Liviu Dragnea! Dupa ce a "murit" liderul PSD, am devenit campionii Europei la evaziune fiscala, supravietuim ca tara pe datorii guvernamentale si, desigur, consumam ceea ce nu platim la stat. "Win-win", tovarasi! Cand esti condus de un „stat mafiot”, mica evaziune este legitima aparare ! (va urma...)
Dragos Dragoteanu
Certified International Property Specialist