Opinii

Opinie Ionel Blănculescu: Warning! - datele privind investiţiile în economie nu sunt de bun augur

Autor: Ionel Blanculescu

04.09.2011, 00:00 375

"Ne aflam astazi in fata celui de al doilea semnal, ca in economia romaneasca lucrurile nu merg asa cum ar fi trebuit sa mearga, pe un trend economic ascendent", scrie consultantul economic Ionel Blănculescu, într-o comentariu postat pe blogul său, referitor la investiţiile în economia naţională, publicate vineri.

Daca in urma cu mai multe zile comentam rezultatele economice ale lunii iunie, care au marcat o stagnare a productiei industriale, cu 2,2 % fata de luna mai, ca de altfel si in statele importante ale UE, acest indicator semnificativ din punct de vedere economic, scazand in cele 17 state din zona euro cu 0,7 % fata de luna anterioara, iata ca astazi luam act de la forurile de specialitate ca, investitiile realizate in economia nationala au scazut cu 8,6 % in trimestrul doi si cu 6,3 % in primul semestru, comentează consultantul.


Si daca ne gandim ca raportarea se face la primul trimestru, respectiv primul semestru al anului 2010, an foarte greu al economiei romanesti, realizam gravitatea momentului.
In afaceri, atunci cand apar astfel de fenomene, semnalate prin celebrele Warning!,reprezentativ fiind Profit warning!,intreaga organizatie, adica companie, intra intr-o situatie speciala, in scopul remedierii acelor aspecte care au condus la starea respectiva.


In mod normal si la nivelul unui stat, care se confrunta cu o situatie deosebita din punct de vedere economic, ar trebui sa functioneze aceeasi logica.


Se pare ca in Romania nu functioneaza inca acest mecanism de avertizare timpurie, menit sa protejeze interesele economice ale statului, urmarea, in cazul in care nu tii cont de semnale, fiind aceea ca in timp relativ scurt, situatia se agraveaza si statul se confrunta cu o cadere economica semnificativa, mult mai greu de gestionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO