Opinii

Opinie Iulian Anghel - editor ZF: Boc. A venit şi a plecat. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat

Opinie Iulian Anghel - editor ZF: Boc. A venit şi a plecat. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat

Autor: Iulian Anghel

28.02.2012, 00:08 1802

A venit şi a plecat. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. A condus guvernul vreme de 3 ani. La data demisiei, la începutul lui februarie, premierul Emil Boc îşi motiva gestul: nu mă agăţ de putere. Am luat decizii foarte grele cu gândul la viitorul României. Un discurs de rămas bun. Dar suficient?

Unde este raportul fostului premier pentru cei trei ani petrecuţi în fruntea Guvernului? Nu este. Şi probabil că nici nu va fi. Şi de ce ar fi dacă nicio lege nu-l obligă să-l prezinte?

Într-una dintre zilele trecute m-am trezit cu un telefon de la unul dintre demnitarii Guvernului: îmi transmitea tulburarea şi dezamăgirea lui faţă de un aspect pe care îl relatasem. Şi, mai cu seamă, faptul că ar exista o campanie de discreditare a sa. Nu ştiam şi nu ştiu să existe o astfel de campanie. Dar ca mulţi alţii ridicasem o problemă: cine îşi asumă cutare decizie? Dacă succesele sunt asumate, cine îşi asumă eşecurile evidente cum ar fi lipsa de determinare în atragerea fondurilor europene?

De câte ori am pus sub semnul întrebării un demers îndoielnic al administraţiei, răspunsul a venit punctual, direct sau prin intermediari: cine eşti tu sau cine sunteţi voi? Nu de acum, dintotdeauna. În toate administraţiile. Ajunşi sus, oamenii se cred intangibili.

Am cerut odată guvernului Boc să ne spună câţi angajaţi au ministerele pentru atragerea fondurilor UE. Guvernul nu a ştiut acest răspuns. Angajatorul nu a ştiut ce număr de angajaţi are! Dar premierul anunţa zi după zi numărul de contracte de muncă nou încheiate în baza noului Cod al muncii.

Câţi angajaţi în economie a preluat Guvernul Boc şi câţi a lăsat la plecare? Dacă fostul premier nu spune asta, de ce l-aş fi crezut când, tot în ziua demisiei, a afirmat: "România s-a însănătoşit din punct de vedere economic"? Cum s-a însănătoşit din punct de vedere economic, dacă companiile de stat continuă să acumuleze pierderi de zeci de milioane de euro? Dacă pe POSDRU, programul european pentru resurse umane care ar trebui să pregătească oameni astfel încât să-i trimită direct în uzine, câte or mai fi ele, iar cheltuiala cu pregătirea să se vadă imediat şi direct în economie, 70-80% din costul unui proiect înseamnă salariile "profesorilor"? Şi ce înseamnă, până la urmă, "o economie însănătoşită"? Păi dacă pui mortul în fereastră, înseamnă că este viu? Este adevărat că economia a crescut în 2011 cu 2,5%. Dar a crescut şi pentru că economia Germaniei a crescut cu 3%, ceea ce a ajutat exporturile româneşti şi pentru că prin primăvară a plouat la timp. Nu că a fost Boc la Palatul Victoria.

Fostul premier ar fi trebuit să vină cu un raport în faţa Parlamentului şi să spună: asta este starea naţiunii. Asta am preluat şi asta îi predau lui Mihai Răzvan Ungureanu. Nu a venit cu nimic de aproape o lună de zile.

Dacă opoziţia cere Guvernului să nu mai legifereze prin angajări de răspundere sau prin ordonanţe de urgenţă, atunci ar trebui să-i ceară ca măcar, trimestrial, să prezinte şi un raport privind starea economiei. Constituţia prevede că, la învestitura Guvernului, este necesar ca programul de guvernare să fie adoptat de Parlament. Dar ce rost are el, dacă nu conţine nimic constrân­gător? Dacă nu se găseşte o modalitate prin care ceea ce spui sau măcar o parte să fie şi respectat? Şi, dacă, la final de mandat, nu eşti obligat să prezinţi un bilanţ? Ce este serios, până la urmă, chiar şi în programul actualului Guvern atunci când îşi afirmă "preocuparea pentru majorarea prudentă a salariilor din sectorul public şi a pensiilor, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru" şi mai ales când ştii că aşa ceva este imposibil în 2012? Doar aşa să-ţi afirmi "preocuparea"?

Este adevărat că demnitarii răspund politic pentru ceea ce fac în timpul mandatului. Dar acelaşi mandat trebuie să-i oblige clar şi nu formal să-şi facă bilanţurile la intervale regulate. Doar aşa poţi evalua şi corecta ceea ce nu merge. Nu trebuie lăsat nimeni să-şi ducă mandatul la capăt pentru ca, eventual, să-l sancţionezi "politic" mai apoi. Altminteri, toţi vor face ca Emil Boc: "Economia s-a însănătoşit". Când ea e încă pe perfuzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO