Opinii

Opinie Mihai Betelie, Managing Partner Rompatent Design: CE şi EUIPO subvenţioneză şi în 2024 IMM-urile cu sediul în UE pentru dobandirea drepturilor de proprietate intelectuală

Opinie Mihai Betelie, Managing Partner Rompatent Design:...

Autor: Mihai Betelie

30.01.2024, 13:28 83

Este al treilea  an consecutiv in care Comisia Europeana si Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) sustin  IMM-urilor din intreaga Uniune Europeana pentru a obtine  drepturi de proprietate industriala sub forma marcilor, desenelor si modelelor industriale si a brevetelor de inventie.

Programul de finantare derulat incepand cu 22 ianuarie 2024 prin  Fondul  pentru IMM-uri-Ideas Powered for Business presupune subventionarea taxelor platite de companii pentru obtinerea unor drepturi de proprietate industriala, prin acordarea unou vouchere, ca si in anii precedenti.

Programul de finantare se adreseaza microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii  avand sediul intr-unul din statele membre UE.

Decontarea taxelor se face de regula in cuantumul de 75% din valoarea taxelor,  dar nu mai mult de  1000 euro in materia marcilor, desenelor si modelelor industriale sau  3500 euro in materia  brevetelor.

Mai multe detalii privind cele 4 tipuri de vouchere precum si procedura de subventionare pot fi obtinute prin consultarea  ghidului elaborat de EUIPO, pus la dispozitie pe site-ul oficiului.

In procedura de finantare se aplica regula” primul venit, primul servit” intrucat fondurile sunt limitate.

Anul acesta au fost alocate  21,3  milioane euro.

Important de retinut ca pentru a obtine finantarea, companiile trebuie sa respecte urmatorii pasi: se depune mai intai cererea de subventie, sa asteapta apoi decizia de acordarea a subventiei si a voucherului, apoi se depune  cererea  de protectie la oficiile de proprietate intelectuala nationale sau la cel european si sa face  plata taxelor.

 In final, in baza documentelor care atesta depunerea cererii si plata taxelor se obtine rambursarea a 75% din cuantumul taxelor.

Daca o companie depune mai intai cererea de marca sau de brevet, apoi solicita subventionarea, aceasta nu va fi acordata.

Recomand companiilor din Romania sa acceseze cat mai curand aceste fonduri care in anii anteriori s-au epuizat in lunile iulie, august.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO