Opinii

Opinie Nicolae Mares: Polonia: de la euroscepticism la euroentuziasm

05.05.2009, 17:35 138

Spre sfarsitul anilor 2000, in perioada in care lucram ca ministru la Varsovia, citeam zilnic numeroase analize si comentarii al caror mesaj era predominant eurosceptic. Neincrederea in structurile europene era la fel de mare precum cea avuta odinioara de societatea poloneza in structurile CAER-ului, de unde si asociatiile frecvente despre cele doua organisme, vehiculate atunci in Polonia prin butada: ieri Moscova - azi Bruxellesul.

Raportul guvernamental de peste 500 de pagini, pregatit de specialistii polonezi si dat recent publicitatii, cu privire la situatia economica, sociala si politica a tarii la cinci ani de la aderarea Poloniei, la 1 mai 2004, in Uniunea Europeana este entuziasmant. Este unanima aprecierea - de la vladica la opinca - ca scenariile negative de odinioara nu s-au adeverit.
Presedintele Lech Kaczynski a subliniat ca ziua de 1 mai este una dintre cele mai importante date din istoria Poloniei, tocmai prin aderarea la Uniunea Europeana. Rar mi-a fost dat sa aud o asemenea apreciere pe Vistula. In numele compatriotilor sai a multumit predecesorilor sai in functia de sefi ai statului, dar si fostilor sefi de guverne pentru eforturile depuse pentru realizarea vointei politice de la 1 mai 2004. Seful statului polonez a mai apreciat ca Uniunea s-a dovedit a fi „o sursa importanta pentru dezvoltarea economica a tarii si a deschis pietele ei pentru produsele poloneze" - iar polonezii, ca societate, s-au descurcat foarte bine datorita harniciei si capacitatii manageriale si de adaptare rapida la noile conditii.
La prezentarea raportului, ministrul pentru probleme europene Mikolaj Dowgielewicz a apreciat ca anii
2004-2009 au fost perioada cu cea mai mare mobilitate a polonezilor, perioada in care cca 2,3 milioane de polonezi au lucrat in strainatate. Nu s-a confirmat ipoteza ca agricultura poloneza nu va face fata concurentei vest-europene, ajungandu-se ca fermierul polonez sa devina azi unul dintre cei mai mari beneficiari ai integrarii Poloniei in Uniunea Europeana. Fiecare cetatean polonez este azi beneficiarul a cel putin 2.000 de zloti (450 de euro) din fondurile europene. Este unanima aprecierea expertilor guvernamentali ca UE s-a dovedit a fi un veritabil amortizor in fata trendului negativ inregistrat de economia mondiala, inclusiv in fata crizei actuale.
Din datele macroeconomice rezulta ca in perioada 2003-2008 Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a crescut de la 43% cat era media in UE la 51% in 2008. Principalul rezultat al aderarii a fost cresterea investitiilor straine care au atins in 2007 suma de 16,6 miliarde de euro - ceea ce a insemnat mai mult de 5 procente din Produsul Intern Brut al Poloniei. Dupa cinci ani, balanta de plati este favorabila Poloniei cu 14 miliarde de euro, urmand ca pana in 2013 Polonia sa cotizeze cu 21 de miliarde de euro la bugetul european si sa beneficieze de fonduri de peste 91 de miliarde de euro.
Dintr-un sondaj realizat in februarie rezulta ca actualmente peste 75 la suta din populatia Poloniei apreciaza pozitiv aderarea tarii la UE. Pana in prezent, cel mai mult au beneficiat din fondurile de la Bruxelles infrastructura pentru transporturi. Uniunea a asigurat fonduri pentru constructia a 400 km de linii ferate noi si 5.000 km de sosele, din care 192 km de autostrazi, printre care autostrada A2 dintre Konin si Lodz si autostrada A4 Legnica Wroclaw. Au fost construite totodata 142 km de sosele pentru trafic de mare viteza si 92 km sosele de centura ale unor mari orase. Din fonduri de la bugetul polonez s-au construit numai 20 km de autostrazi, 28 km de sosele pentru trafic de mare viteza si 230 km pentru centuri ale unor orase.
Firmelor mici si mijlocii li se vor aloca in perioada 2007-2013 peste 5 miliarde de zloti (1,1 mld. euro) din care 4,3 miliarde au fost investiti. Directoarea Institutului Muncii si Problemelor Sociale prof. dr. Elzbieta Krynska mentiona ca datorita fondurilor europene s-au creat cca 400 de mii de noi locuri de munca. Fondurile respective s-au folosit si pentru cresterea calificarii cadrelor, program in care au fost incluse peste 2,3 milioane de persoane, la care au participat cca 630.000 de someri.
Guvernul Romaniei sau fiecare institutie centrala romaneasca s-ar putea inspira din raportul publicat recent la Varsovia asupra modului in care o tara intrata cu doar doi ani inaintea noastra in structurile europene a beneficiat din plin de facilitatile create de statutul de membru al Uniunii Europene. Cine are ochi sa vada si minte sa inteleaga acest raport ar trebui sa se grabeasca sau ar trebui sa ceara informatiile respective, inclusiv know how-ul polonez, de la armata de diplomati pe care contribuabilul roman o plateste pe state de plata manos retribuite, ca functionari in capitala Poloniei, tara cu care anii trecuti am avut un sold pasiv de peste 2 miliarde de euro in schimburile noastre comerciale.
 
Dr. Nicolae Mares este fost diplomat in Polonia

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO