Opinii

Opinie Radu Crăciun, analist economic: Sclavi pe moşia cui?

Opinie Radu Crăciun, analist economic: Sclavi pe moşia...

Autor: Radu Craciun, Analist Economic

15.02.2019, 17:35 1384

Ma uitam zilele trecute la un interviu dat de catre un fost prim-ministru la emisiunea Starea Natiei.

Unul din laitmotivele serii promovate in mod constant de moderator a fost “Ce se plateste la noi (pe munca) este sclavie”. “Cum ii obligam pe oamenii de afaceri sa plateasca mai mult pentru munca?”

Astfel de idei se alatura altor idei prezente  in spatiul public precum “de ce casierele de la supermarket nu sunt platite la fel ca cele din Franta ca fac exact acelasi efort” sau comentariile care fac referire la ponderea mica a salariilor in PIB.

Este o falsa problema care ne-a dus la false solutii, precum wage-led growth (crestere economica indusa de cresterea salariala facuta din pix). Problema, in viziunea acestor comentatori, este aceea ca, in Romania, piata muncii esta disfunctionala. Mai precis, este o piata dominata de angajatori, care isi impun neingraditi conditiile scandaloase de angajare in dauna celor care ofera forta de munca.

Cred ca realitatea este de fapt cu totul alta: avem o piata a muncii care oglindeste perfect incapacitatea invatamantului romanesc de a produce in general oameni calificati si, in special, cu calificarile cerute de mediul de afaceri. Prea multi oameni pentru zone deja acoperite cu forta de munca si prea putini pentru zonele in criza de forta de munca. Prea putini oameni dornici sa invete sau se adapteze la noile cerinte ale angajatorilor.

O tara  care produce pe banda rulanta bodyguarzi, casiere si taietori de bilete pentru parcari sau zilieri in agricultura nu are cum sa aduca prosperitate pentru cetatenii sai. Mai mult, cu cat oamenii sunt mai putin calificati, cu atat vor fi mai usor de inlocuit prin relocarea afacerilor pe alte continente. In momentul in care salariile acestor romani vor creste suficient, intotdeauna se vor gasi altii in tari in  curs de dezvoltare gata sa isi ofere serviciile pentru a-si hrani familiile sarace. 

Singura sursa a prosperitatii este valoarea adaugata mare ce nu poate fi produsa decat de oameni mediu si inalt calificati. Iar aceasta realitate va deveni cu atat mai pregananta, cu cat revolutia digitala va creste polarizarea intre cei care stiu si continua sa invete si restul. Problema Romaniei este ca exista o oferta substantial de oameni slabi calificati pe piata muncii, ceea ce face ca si pretul muncii lor sa fie scazut. De aici si media scazuta a salariilor din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO